webinfo

A+ A A-

Otvorena izložba studija prostorne kulturno-istorijske celine Vranjeva

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Izlozbanov2017.JPGU holu Doma kulture opštine Novi Bečej, u četvrtak, 23. novembra, otvorena je izložba grafičkih radova studenata Fakulteta tehničkih nauka, depratman za arhitekturu i urbanizam, koji su prikazali različita potencijalna rešenja prostornog uređenja onoga što je nekada bilo centar naseljenog mesta Vranjevo. Ove studije izrađene su u okviru projekta “Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti” koji je podržalo ministarstvo kulture i informisanja.

 

Profesor Darko Reba sa Departmana za arhitekturu i urbanizam pojasnio je kako je došlo do saradnje između ovog fakulteta i opštine Novi Bečej. “Do saradnje je došlo na inicijativu opštine, mada smo mi i pre sarađivali sa Novim Bečejom. Jednostavno, želeli smo da studenti naprave neko svoje viđenje jednog specifičnog i zanimljivog prostora koji treba da postane neki budući centar Vranjeva” rekao je Reba istakavši i da ovi radovi nastali u saradnji studenata i asistenata i profesora Fakulteta tehničkih nauka nisu gotova rešenja, ali da predstavljaju dobru polaznu osnovu za razvoj potencijala ovih prostora i izrazio uverenje da ovi predstavljeni projekti mogu biti odlična inspiracija za neko detaljnije rešavanje pitanja prostornog uređenja Vranjeva.

Novica Blažin, direktor Doma kulture, objasnio je da postoji volja opštinskih čelnika da se centar Vranjeva stavi pod zaštitu i prostorno uredi tako da što bolje oslikava duh pređašnjih vremena, te da je odatle proistekla i ideja za ovu izložbu koju su stvorili studenti Fakulteta tehničkih nauka. “Na ideju smo došli jer je taj prostor ulice Josifa Marinkovića i okolnih, paralelnih ulica, je predmet za proglašenje zaštićenim i ta odluka je na vladi Republike Srbije i napa ideja je da ne čekamo na zvaničnu odluku vlade već da razmišljamo korak unapred i da budemo spremni kada nam se to desi” istakao je Blažin. On je posebno naglasio da je ideja vodilja da se sačuva autentičnost lokaliteta, ali da se doda i jedna doza savremenosti i budućnosti, a sve u cilju povezivanja centra Novog Bečeja i centra Vranjeva i proširivanja onoga što Novi Bečej kao celina ima da ponudi na kulturnom, istorijskom, ali i turističkom planu.

Izložba radova studenata FTN biće dostupna posetiocima do kraja godine u holu Doma kulture, a posle toga ostaje u vlasništvu Doma i moći će da se vidi i tada. Pored ovoga, u galeriji “Selo” postavljena je izložba “240 godina pošte u Novom Bečeju”, a u petak, 24. novembra u 20 časova, nas očekuje predstava “Kovači” novosadskog pozorišta, dok je u subotu Noć pozorišta gde ćemo moći da odgledamo dve predstave. U 16 časova “Agenciju za lepo ponašanje” namenjenu najmlađima, a od 20 časova “Generalnu probu Nušića”. Ulaznica za dečiju predstavu je 100 dinara, a za veliku scenu 250, a ovogodišnja manifestacija ima i humanitarni karakter te će organizatori odvojiti deo od prihoda u humanitarne svrhe.

  • sex shop

POSLEDNJE DODATO

  • komunalac
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković