webinfo

A+ A A-

Zbirka “Izvor ti je na dohvat” predstavljena u Novom Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_pesnici.jpgU četvrtak, 14. decembra, u galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju, predstavljena je zbirka pesama sedam pesnika iz Novog Bečeja i okoline.

 

Kako je rekla Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, ovo je poslednja aktivnost biblioteke namenjena odraslima u ovoj godini. Takođe, ovom prezentacijom završava se predstavljanje knjiga objavljenih u okviru projekta “Grad u fokusu” putem kojeg je objavljeno pet knjiga. Da se podsetimo, u pitanju su “240 godina pošte u Novom Bečeju” Karolja Andrea, “Priče” Milana Mađareva, “Potiska vila” Daria Tenžere, “Priče iz Bajkolevke” Edit Zerebelji Tenji i Monike Jovanov i zbornik radova sedam pesnika - “Izvor ti je na dohvat”.

Predstavljajući ovu knjigu, Đukičin je rekla: “To su pesnici iz naše okoline, pesnici koje vezuje velika ljubav prema našoj banatskoj zemlji, vazduhu i našem predivnom Novom Bečeju, Tisi i svemu onome što nas čini onim što jesmo. Njih sedmoro je ušlo u najuži izbor. Kao što sam rekla, Branka Marinković nije večeras sa nama, jer je ovde već predstavila svoje stihove. Drago mi je što su i članovi žirija Viktor Škorić i Gordana Svilengaćin večeras sa nama, jer bez njihove velike pomoći ovaj posao ne bi bio obavljen ovako kao što jeste”.

 

U zbirci “Izvor ti je na dohvat” svoje mesto našle su pesme Milene Baračkov, Roberta Detkija, Dušana Stakića, Šandora Šagija, Nenada Ševića, Zagorke Bolozanov i Branke Marinković. Zagorka Bolozanov koja je najstarija pesnikinja čije su pesme u knjizi rekla je ovim povodom: “Posebno mi je zadovoljstvo i ne mogu da izrazim koliko sam zahvalna da sam u ovim mojim godinama doživela da mi bude izdata makar i ovakva zajednička knjiga. Odavno pišem, imam sačuvane zapise još od 1961. godine sve do danas. Pišem i poeziju i kratke priče iz mog detinjtsva. Moje pesme su uglavnom sve stvaran život ovaj naš, ovde, u ovoj okolini u kojoj sam rođena, gde sam odrasla i gde živim i dan danas”. A zahvalan je i Šandor Šagi, popularni Majstor Njusi iz Banatam koji je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su pomogli objavljivanje ove knjige: “Hteo bih da se zahvalim Narodnoj biblioteci i Banatskom kulturnom centru, inače, mom izdavaču koji mi je izdao pretprošle godine jednu knjigu. Imam još puno pesama lepih. Inače, pišem malo drugačije pesme, što bih rekao, izvadim pipetom kap, pa stavim na papir, pa kako se razlije, nekad bude ovako, nekad onako”.

I ova knjiga, kao i ostale iz ove edicije, uvrštena je u fond biblioteke i dostupna je publici.

  • sex shop
  • komunalac
  • turisticka
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković