webinfo

A+ A A-

ČAJANKA U MUZEJU

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_Cajanka.jpgU subotu, 10. februara je u muzeju "Glavaševa kuća" otvorena originalna i nesvakidašnja izložba čajnika.

Gospođa Marija Kasaš kao strastveni kolekcionar ovih prelepih starih čajnika,podelila je sa nama svu lepotu ovih vrednih predmeta koji odišu starinom i daju posebnu notu i eleganciju.
Omiljeno piće,čaj,kroz istoriju,posebno je bilo zastupljeno na dvorovima među vlastelom,bio je skupocen i privilegija bogatih slojeva ali vremenom,ispijanje čaja postaje porodična tradicija i mnogi narodi i danas imaju svoje običaje ispijanja čaja. Priprema i uživanje u ovom ukusnom napitku,razlikuje se od zemlje do zemlje pa tako imamo čuveno ispijanje čaja u pet u Velikoj Britaniji, ruske lekovite čajeve...Istorija kaže da prvi zapisi o čaju potiču iz Kine odakle se širio po čitavom svetu (Japan,Francuska,Rusija..).
Krajem XIX veka i u Srbiji je kultura ispijanja čaja dobila na značaju. Kao i svi veliki evropski gradovi i Beograd je počeo da organizuje čajanke koje su posećivali uglavnom ugledni i bogati građani. Danas kultura ispijanja čaja postoji u čitavom svetu,a gospođa Marija Kasaš se potrudila da pokaže našim sugrađanima najlepše čajnike i šoljice za čaj koje je sa velikim entuzijazmom prikupljala oko desetak godina. Kolekcija broji oko 700 čajnika a u muzeju Glavaševa kuća postavljeno je oko 170 originalnih primeraka od kojih su neki stari oko 200 godina.
Ovo je četvrta izložba gospođe Kasaš i biće u muzeju postavljena tri meseca. Gost ove izložbe je gospođa Nadica Josimović,naša sugrađanka i svojevrsna umetnica,koja je izložila ručno oslikane čajnike u malenoj kuhinjici muzeja.
Nakon otvaranja izložbe,posetioci su mogli da u podrumu muzeja uživaju u ovom napitku i da se na trenutak osećaju privilegovano i carski-uz šoljicu toplog,mirisnog čaja!

izvor: TO Novi Bečej

  • sex shop
  • komunalac
  • turisticka
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković