webinfo

A+ A A-

Jergović doveo Principa u Novi Bečej

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_JergovicNB2018.jpgU sredu, 16. maja, u Narodnoj biblitoeci u Novom Bečeju, književno veče i prezentaciju svoje knjige “Nezemaljski izraz njegovih ruku” imao je čuveni književnik, Miljenko Jergović.

 

Jergović, inače, rođeni Sarajlija koji živi i radi u okolini Zagreba, koji je našoj publici poznat po knjigama “Dvori od oraha” i “Rod”, govorio je o svojoj motivaciji da se pozabavi Gavrilom Principom i atentatom u Sarajevu u svom najnovijem delu. “Meni je ta priča važna i bliska, jer sam Sarajlija i sa druge strane, jer sam išao u istu Gimnaziju sa Gavrilom Principom samo nekih 70 godina kasnije i rukohvati u toj Gimnaziji su ostali isti u tih 70 godina tako da je i u ono vreme postojao neki osećaj da se ti krećeš prostorom kojim su se kretali neki davni ljudi koji su odredili sudbinu vijeka” rekao je Jergović dodavši još: “Meni je teško, zapravo, naslutit baš sve razlike među svjetovima, jer razlike, s jedne strane velike i ozbiljne, postoje, a sa druge strane, kako nam je jezik zajednički, kako nam je veći dio istorijskog iskustva zajednički, tako su nam u osnovi zajedničke i ove važne teme. Postoje dve vrste tema kojima se ja bavim. Jedno su one, kako bi se reklo, teme za vječnost i od vječnosti, dakle teme koje su primarno književne prirode i primarno sačinjene od onoga što predstavlja neku celovitost života, a drugo su dnevne teme, teme koje su više novinarske i novinske prirode, kojima se takođe bavim, jer sam ja zapravo veći dio svoje aktivne karijere na ovakav i onakav način se bavio i novinarskim poslovima”.

O odličnom prijemu od strane publike koja je ispunila galeriju Narodne biblioteke najbolje svedoči i činjenica da je u više od sat i petnaest minuta koliko je trajalo književno veče vladala potpuna tišina koju je presekao tek gromoglasan aplauz na samom kraju večeri.

Zadovoljna književnom večeri je i Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke, koja je ocenila ovo događanje kao jedan od vrhunaca svoje karijere. “Gospodin Jergović je učinio veliko zadovoljstvo i veliku čast našoj kući, našoj biblioteci, Novom Bečeju, a naravno i mneni kao direktoru ove ustanove što je bio večeras naš gost. Mislim da je ovo bilo književno veče za pamćenje, mislim da je ovo vrhunac moje karijere i više od ovoga nema zato što je Gospodin Jergović jedan od najboljih i najvećih intelektualaca na ovim našim prostorima” zaključila je Đukičin koja je iskoristila priliku da podseti da nas krajem meseca očekuje i prezentacija knjige Tibora Varadija “Priče iz advokatske kancelarije” koja je nedavno predstavljena na mađarskom jeziku, a sada sledi predstavljanje na srpskom jeziku.

  • sex shop
  • komunalac
  • turisticka
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković