webinfo

A+ A A-

Raznolikost i tradicija na multikulturalnom vikendu

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_rsz_dsc_0296.jpgU subotu, 30. juna, u hali sportsko-rekreativnog centra “Jedinstvo” održana je manifestacija Multikulturalni vikend gde su kulturno-umetnička društva sa teritorije opštine Novi Bečej imala priliku da predstave svoje programe i koreografije.

 

Prema rečima Melite Bito iz Turističke organizacije opštine Novi Bečej u pitanju je jedan u nizu letnjih vikend programa koje podržava i organizuje Turistička organizacija. “U sklopu letnjih vikenda, Turistička organizacija već dugo godina organizuje Mulitkulturalni vikend. Ovoga puta je planirano na letnjoj pozornici, ali, nažalost, zbog lošeg vremena, morali smo da se prebacimo u sportsku halu. Publika iz Novog Bečeja odazvala se u lepom broju, a imamo učesnike sa svih strana, iz Kumana, Bočara, Novog Miloševa” rekla je Bito istakavši da je ovo sjajna prilika da se folklori predstave publici, ali, i da se očuva tradicija naroda koji žive na ovim prostorima.

Olja Blažin iz kulturno-umetničkog društva “Bećarac” istakla je da se ova manifestacija već dugi niz godina: “Ovo je, u stvari, počelo kao Vidovdanski koncert koji smo mi pre sedam ili osam godina pokrenuli. Cilj nam je bio da se okupe folklori naše opštine i da pokažu našoj publici šta su sve naučili i koliko su napredovali, a, ujedno, i ta deca iz okolnih mesta, kad su već tu, da se druže. Tako je on prerastao u jedan od vikenda koje opština i turistička organizacija tradicionalno organizuju”. Ona je izrazila žaljenje što KUD “Jokai Mor” nije bio u mogućnosti da ove godine upotpuni šarolikost ove manifestacije. Takođe, ovom prilikom, Olja Blažin je najavila predstojeće učešće KUD “Bećarac” na smotri u Tesliću, u Republici Srpskoj. “Pozvani smo na smotru koja traje dva dana u Tesliću. To je 37. njihova smotra po redu. Jedino društvo smo iz Srbije. Predstavljamo naš Novi Bečej u punom sjaju kao i Srbiju. Pripremili smo običaj banatska rakija. Nešto naše, tradicionalno gde ima i igre i glume i pesme. Prikazano je ono kada siromašan momak krade bogatu devojku, pa, tu i neka baba iz komšiluka se strpa obavezno. Revijalnog je karaktera i dobili smo tu čast da otvorimo smotru koja će biti 6. jula u 18. časova” rekla je Blažin.

Interesantno je da je u ovogodišnjem programu učestvovala i folklorna sekcija Kluba za dnevni boravak pri domu “Sveti Vasilije Ostroški”, ali, i pevačko društvo “Banatska odiseja” iz Novog Miloševa, kao i KUD “Teodor Pavlović”; “Jovan Aćimac” i više uzrasnih grupa KUD “Bećarac” iz Novog Bečeja.             

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • turisticka
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković