webinfo

A+ A A-

Novi Bečej se “Opasuljio”!

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_OpasuljivanjeNB2018.JPGU petak, 13. jula, održana je tradicionalna novobečejska letnja manifestacija “Opasuljivanje”.

 

Ove godine, na takmičenju u kuvanju pasulja u varoši na levoj obali Tise, učestvovala je, ukupno, 41 ekipa što je Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, ocenio kao dobar odziv. On je istakao i da je ovo tradicionalna manifestacija koja postoji više od dvadeset godina. “Ovo je jedna velika, porodična manifestacija koja je, u stvari, namenjena Novobečejcima i njihovim prijateljima da se svake godine okupe oko ovakvog jednog događaja. Kuva se beli pasulj, gradištanac. Kako kažu propozicije, odaberemo najbolju kuvaranciju i od toga napravimo jedan mali hepening. Ljudi kuvaju i druga jela, ali se, ipak, samo pasulj ocenjuje” rekao je direktor Dujin dodadvši i da, pored Novobečejaca, ovu manifestaciju posećuju i gosti iz Tobe, Mužlje, Zrenjanina, iz Bečeja i Temerina. Dujin je iskoristio priliku i da najavi predstojeće letnje gastronomske manifestacije u opštini Novi Bečej. “Prvo takmičenje u kuvanju kotlića je za slavu sveti Ilija u Novom Miloševu, to je zlatni kotlić Novog Miloševa, tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe. I, naravno, tu je Velikogospojinski kotlić čiji pobednik, uglavnom, ode na takmičenje Zlatni kotlić Vojvodine. Prošle godine, taj kotlić čiji je sponzor i na neki način pokrovitelj bila turistička organizacija pobedio je i aktuelni je prvak u kuvanju ribljeg paprikaša Turistička organizacija Novog Bečeja čiji sam ja prvi među jednakima” istakao je direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej.   

Među učesnicima “Opasuljivanja”, ove godine bila je i ekipa aktiva žena “Tiska jesen” čija pripadnica, Branka Popov, kaže da je za dobar pasulj neophodno iskustvo. “Za dobar pasulj znače godine iskustva i kuvanja. Takođe, mešano meso popravlja ukus pasulja, svega po malo. Prirodni začini u svežem stanju su najbolji i najidealniji” rekla je Popov koja je istakla da joj ovo prvo učešće na ovakvom takmičenju posle dužeg vremena.

Za kvalitetan muzički program postarale su se “Bubamare” i bend “Lucky Cash”, a, simpatije posetilaca pobrao je i Pasuljko, maskota u obliku zrna pasulja.

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • turisticka
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković