webinfo

A+ A A-

Prva slikarska kolonija “Glavaševa kuća” održana u Novom Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_GlavasevaRadionica.jpgU subotu, 29. septembra, u privatnoj galeriji Nadice Josimović u Novom Bečeju, održana je prva slikarska kolonija “Glavaševa kuća” koju organizuje udruženje KNAP iz Novog Bečeja uz podršku Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

 

Iako je planirano da se kolonija održi u dvorištu muzeja “Glavaševa kuća”, zbog jakog vetra i promenljivih vremenskih prilika, mesto održavanja je promenjeno u nedavno otvoreni izložbeni prostor Nadice Josimović, novobečejske umetnice i članice udruženja KNAP, koja je ovom prilikom rekla: “Godinama unazad, KNAP je organizovao razne radionice koje su okupljale mlađu populaciju našeg grada. Međutim, ove godine smo Monika Jovanov i ja došle na ideju da organizujemo likovnu koloniju. Bilo je predviđeno da se održava u Glavaševoj kući, međutim, zbog vremenskih uslova, dogovorili smo se da to bude ovde kod mene, u ovjoj mojoj novootvorenoj privatnoj galeriji. Naš plan je bio da spojimo mladost i iskustvo. Na naše veliko zadovoljstvo, moje naročito, gost nam je Janoš Mesaroš, svetski priznat slikar koji je iz Novog Bečeja koji je nesebično pokazao svoj zanat našim polaznicima”. Ona je istakla i da će izložba radova nastalih na ovoj likovnoj koloniji biti organizovana u muzeju “Glavaševa kuća”.

Janoš Mesaroš, naš renomirani slikar, istakao je da je za mlade slikare izuzetno značajno učešće na ovoj i ovakvim likovnim kolonijama. “Jako je bitno jer sam ja pedeset godina tragao za svim ovim i nisam mogao da pokupim od drugih. I danas je teško. Svi slikari čuvaju svoje kao zmija noge. Ali, kada je Novi Bečej u pitanju, ja sam oslobođen bilo kakve traume. Ovde sam proveo svoje najlepše detinjstvo i jedan deo svog života na koji se ponosim. Živeti pored reke Tise i zavoleti tu Tisu... Zamislite kada vi kažete: “Tisa”. To je ženskog roda. Vi vodite ljubav sa tom rekom. I kada odrastete na Bisernom ostrvu i pijete vino “Krokan”, šta će vam lepše od toga? Zato sam se tako lako odazvao i došao i podržaću koliko god je u mojoj moći da ovo postane tradicija” rekao je Mesaroš.    

I direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Saša Dujin, zadovoljan je održanom likovnom kolonijom čiji će celokupan umetnički proizvod biti doniran muzeju “Glavaševa kuća”: “Saradnja KNAP-a i Turističke organizacije se nastavlja i kroz ovo. Podržali smo od starta njihovu inicijativu da se da se ovakva jedna aktivnost uradi i trebalo bi da su svi novobečejski umetnici ili, barem, većina, ovde, da žele da podrže ovakvu akciju i male formate koji mogu biti i jedan od reprezentativnih suvenira koje bi Turistička organizacija distribuirala”.              

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • turisticka
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković