webinfo

A+ A A-

Novi Bečej i Vranjevo kao kolevka srpskog glumišta

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_vranjevokolevka.jpgU utorak, 16. oktobra, u galeriji “Selo” Doma kulture opštine Novi Bečej otvorena je izložba “Kolevka srpskog profesionalnog glumišta” koja će biti dostupna posetiocima Doma kulture u narednih mesec dana.

 

Ova interesantna izložba fotografija i pozorišnih plakata govori o Novobečejcima i Vranjevčanima koji su ostavili jasan i neizbrisiv trag u istoriji pozorišta na ovim prostorima, ali i stvara veoma jasnu sliku o razvoju pozorišne umetnosti tokom minulih godina i vekova. Autor ove izložbe je Stevan Davidović koji je rekao da je inspiraciju za ovu izložbu dobio radeći na serijalu “Znameniti Novobečejci”. “Uvideo sam da je među tim značajnim ličnostima koje su rođene u Vranjevu i Novom Bečeju nekako najviše iz Talijinog okruženja, odnosno iz sveta pozorišta. Bio je to razlog da pripremim ovu izložbu da bismo naše sugrađane upoznali sa periodom kada je u Vranjevu i Novom Bečeju rođeno nekoliko izuzetnih ličnosti koji su ostavili neizbrisivi trag kada je u pitanju srpski teatar. Svakako da se mora krenuti od Jovana Kneževića - Cace koji je formirao prvo profesionalno pozorište i koji je u stvari uspeo da sa svojom trupom postigne toliko veliku popularnost da je 1861. godine kada je bio u Novom Sadu iz njegove grupe otišlo, odnosno prebeglo devet glumaca koji su zamolili Srpsku čitaonicu na čijem je čelu bio Svetozar Miletić da ih primi pod njihovo okrilje, što je on i učinio, a 16. jula 1861. godine je formirano Srpsko narodno pozorište. Dakle, njegovo jezgro su činili upravo glumci iz družine Jovana Kneževića - Cace. Znači, tada je sve počelo. Iz porodice popa Luke Popovića, pet kćeri i dva sina svi su se posvetili glumi i postali su veoma značajni glumci ne samo novosadske scene, nego i beogradske. U jednom periodu su čak glumili i u zagrebačkom kazalištu” kazao je Davidović koji je dodao i da je veliki broj Novobečejaca ostavio traga u istoriji umetnosti te da se ne smeju i ne mogu zaboraviti ni Joca Savić, Teodora Boberić Arsenović, Dubravka Nešović ni Slavko Simić koji su, takođe, ponikli sa ovog podneblja.

Izložbu je, kroz konkurs za udruženja iz oblasti kulture, finansijski pomogla opština Novi Bečej kroz projekat PAAD centra za socio-kulturološke izuzetnosti. Saša Dujin, predsednik ovog udruženja, rekao je na otvaranju izložbe da je Stevan Davidović jedan od četiri osobe koje su podržavale PAAD od samog osnivanja, te da je saradnja bila sasvim očekivana stvar. “PAAD je sve ovo prepoznao kao važnu komponentu. Mi smo negde isto tako počinjali i nastajali kao što se to događalo i u onom vremenu, tako da smo iskoristili naš 22. rođendan da uz pomoć Stevana i Amaterskog pozorišta koje je dozvolilo da u okviru njihovog festivala napravimo ovu izložbu u Domu kulture koji nam je ustupio ovaj prelepi prostor, to proslavimo. Svakako da smo ponosni na to što smo pomogli da se bar deo naše bogate pozorišne istorije sačuva od zaborava” rekao je Dujin podsetivši i da je PAAD proslavio 22. rođendan u ponedeljak, 15. oktobra. 

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • turisticka
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković