webinfo

A+ A A-

Predstavljena nova knjiga Miloša Galetina

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_GaletinCaca2018.JPGU petak, 19. oktobra u multimedijalnoj sali novobečejskog Doma kulture, a u okviru pratećeg programa festivala komedije “Jovan Knežević Caca”, predstavljena je zbirka pesama “Jedro za školjku” pesnika Miloša Galetina.

 

Kako je na samom početku predstavljanja rekao Saša Milenković, direktor festivala, saradnja između Amaterskog pozorišta Novi Bečej koje organizuje festival komedije i Miloša Galetina rodila se sasvim prirodno i očekivano i predstavlja nastavak dobre prakse predstavljanja književnih dela u sastavu samog festivala.

Pisane u prepoznatljivom stilu jednog od najboljih novobečejskih pesnika, pesme “Jedra za školjku” otvaraju čitaocu put u svet jakih emocija, svet ljubavi i života, ali, i prolaznosti i smrti. Ipak, Galetin nijednom ne klizi u patetiku niti trivijalnost demonstrirajući, još jednom, svoj neosporan i ogroman pesnički talenat i kvalitet.

Govoreći o svom najnovijem književnom delu, Galetin je rekao: “Ja sam je, praktično, na veoma sličan način kao i prethodne stvarao bez ikakvih pravila. Pa, kad sam sakupio dovoljan broj pesama, sačinio sam zbirku “Jedro za školjku” koja je izdeljena u dve manje knjige. Tako da je to jedno dvoknjižje u okviru jedne knjige, jedno lirsko dvoknjižje”.

Kako kaže, nastavio je da piše pesme i dalje, po zaključenju rukopisa ove knjige, a, kad trenutak sazre, možemo očekivati sledeću zbirku pesama. Autor se zahvalio i Domu kulture opštine Novi Bečej i društvu srpsko-ruskog prijateljstva “Vološin” koji su pomogli da ova knjiga ugleda svetlost dana. 

Tokom predstavljanja knjige, Miloš Galetin kazivao je stihove svojih pesama, a njegov brat, Strahinja, otpevao, uz gitarsku pratnju, veći broj bratovljevih pesama za koje je napisan i muzički aranžman. Uz njih dvojicu, rusku notu večeri dao je i muzički ansambl Amaterskog pozorišta Novi Bečej koji je izveo niz poznatih ruskih romansi. Poseban element mizanscena bili su i akvareli Branislava Stojančeva Paše koji su se nizali na projekciji neposredno iza leđa pesnika savršeno prateći njegove stihove.

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković