webinfo

A+ A A-

“Heroj nacije” zatvorio takmičarski deo festivala komedije; u subotu premijera u čast pobednika

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_4.Caca2018.JPGU petak 19. oktobra, održano je poslednje takmičarsko veče ovogodišnjeg festivala komedije “Jovan Knežević Caca”.

 

Na scenu su, u petak, kročili glumci amaterskog pozorišta KUD “Brile” iz Beočina koji su pred Novobečejcima igrali predstavu “Heroj nacije” prema tekstu Ivana M. Lalića, a u režiji Sekule Petrovića. Ova crnuhomurna komedija govori o zlosrećnom kontroloru GSP-a, Budimiru Životiću, čiji život se, posle (lažne) vesti da je ubijen na poslu pretvara u rijaliti program osvetljen nemilosrdnim reflektorima televizije i pod neumoljivim okom kamera. Tonući u vrtlog apsurda koji je nastao kao posledica postupaka njegovog sina, diplomca Fakulteta političkih nauka, koji ga je i gurnuo pred kamere, nesrećni Životić postaje “heroj nacije”, prolazna ikona današnjice, da bi na kraju izvršio samoubistvo ne bi li, makar virutalno, omogućio svom sinu da postane otac, a svojoj supruzi da postane baka.

Sekula Petrović, reditelj predstave, rekao je da je ovakav tekst priličan izazov, naročito u svetlu toga što je amatersko pozorište KUD “Brile”, u poslednje dve sezone, igralo čiste komedije dok je ovo, ipak, crnohumorna komedija koja, na kraju, postaje i tragikomedija. “Treba, s vremena na vreme, menjati repertoarsku politiku i uhvatiti se u koštac sa ovim komadima koji prelaze iz komedije u tragediju. Bio je izazov te nijanse tragičnog u komičnom i komičnog u tragičnom iznijansirati i ekipi, glumcima, koji su većim delom iskusni, pokazati šta sam ja to želeo i oni su to jako dobro shvatili” kaže Petrović.   

Novobečejska publika je ovu predstavu dobro prihvatila što se odrazilo i na visoku prosečnu ocenu od 4.50 kojom ju je nagradila. Prema mišljenju publike, glumica večeri bila je Olivera Miljatović Radaković koja je tumačila lik Desanke, žene glavnog junaka Budimira.

Saša Milenković, direktor festivala, naglasio je da je ovo poslednje takmičarsko veče festivala u ovom ciklusu, ali da se on ovde ne zatvara već samo na drugačiji način nastavlja da živi. “Ova predstava je žanrovski malo iskočila. Imali smo komediju del arte, imali smo klasične vodvilje, imali smo svega i svačega. Publika je mogla da isprati više formi u žanru komedije. Ja sam, pre svega, zadovoljan što su one forme za koje smo mi mislili da će malo teže proći, nešto što se ranije zvalo eksperiment, primljene vrlo dobro od publike” rekao je Milenković iskoristivši priliku i da najavi premijeru predstave “Sokakom kroz dušu Banatsku” kojom će biti zatvoren ovogodišnji festival komedije u subotu, 20. oktobra. “Premijera, na neki način. Ja bih to, možda, nazvao i reprizom. Možda obradom, možda rimejkom. To je nešto što smo mi radili davne 1999. godine, dakle, krajem prošlog veka. To je bila moja prva režija na amaterskoj sceni. Ne zato što sam ja to onda nešto veliko hteo, već zato što nismo imali dovoljno para da nekog platimo, a ostali smo bez reditelja. Od onda do sada, Vladeta Sudarski i ja smo zaokružili 40 godina bavljenja pozorištem. Pošto smo u to vreme bili nešto kao “poslednji Mohikanci”, on je nosio predstavu, ja sam režirao, pa smo se onda odlučili da to radimo ponovo, da njega izbacimo u prvi plan i da vidimo šta je to posle dvadeset godina bolje u odnosu na ono iz 1999. sada kada nas iz publike gledaju unučići” objasnio je Saša Milenković.             

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković