webinfo

A+ A A-

U subotu održan 15. “Ričaj”

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_Ricsaj2018.jpgU subotu, 10. novembra, u Novom Bečeju održan je 15. susret narodnog stvaralaštva “Ričaj” koji, tradicionalno, organizuje udruženje građana “Jokai Mor”.

 

Ovaj festival posvećen očuvanju tradicije i narodnog stvaralaštva Mađara na ovim prostorima, ove godine obuhvatao je veći broj različitih aktivnosti poput etno bazara gde su izlagane raznovrsne rukotvorine, radionica plesa, pevanja, ali i starih zanata. Vrhunac ovogodišnjeg festivala “Ričaj” bila je priredba u Domu kulture opštine Novi Bečej.

Govoreći o ovogodišnjoj manifestaciji, Laslo Ilia, predsednik organizacionog odbora, ukazao je na to da je veoma važno preneti tradiciju mladima što je i bio jedan od ciljeva ovogodišnjeg festivala “Ričaj”. Kako kaže, u planu je i proširivanje festivala: “Planiramo da ubuduće to sve bude višednevno, a ne samo sada. Dakle, planiramo da u saradnji sa Domom kulture naše udruženje poradi na tome da ovakve radionice organizujemo što češće jer decu to zanima. U svakom slučaju mi smo pre petnaest godina krenuli da organizujemo ovaj festival baš i razloga što odrasla deca sa folklora i ostalih segmenata naradnog stvaralaštva na ovaj način imaju mogućnost nastupa i prikaza svog celogodišnjeg rada. Međutim, deca završavaju na smotrama i to je sve. Zato smo dali mogućnost da se tu prikaže šta rade tokom cele godine i to ne samo naša deca iz mesta, već i iz okolnih naselja, a pretežno obuhvatamo Banat zato što već postoje slične manifestacije u Bačkoj. Zato insistiramo na tome da u Banatu gde smo sad već dosta u manjku, u smislu da imamo odliv ljudi i normalno malo je dece kao i svuda, obuhvatimo baš ovu regiju”.

Još jedna velika vrednost na koju je Ilija ukazao jeste i međuregionalna saradnja budući da svako donosi sa sobom nešto od svog podneblja: “Normalno da i oni donose iz svoje regije svoju istoriju i običaje. Ove godine sa nama su bili gosti iz Šandorfalve i Mezetura i to iz segmenta folklora. Ranije smo imali i grnčare iz Mezetura koji su poznati po svojoj keramici, imali smo i njihovo predavanje i radionicu kako se sve to izvodi. Mislim da ćemo u budućnosti to obnoviti

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • turisticka
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković