webinfo

A+ A A-

Počeo ciklus radionica o lokalnim suvenirima

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_SuveniriRadionicajanuar2019b.JPGPrva od tri radionice vezane za izradu lokalnih suvenira održana je u sredu, 23. januara u prizemlju novobečejskog Doma kulture.

 

Polovinom decembra 2018. godine, održan je preliminarni sastanak u okviru projekta “Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona” koji sprovodi opština Novi Bečej u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbija - Mađarska. (O tome je naš portal već pisao). Kako je tada najavljeno, radionice u okviru ovog projekta predviđene su za period posle praznika. 

Više o sinoćnoj radionici rekla nam je profesor dr Nevena Ćurčić sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu koja je i vodila radionicu. “Danas su tema radionice suveniri, predmeti za sećanje i bavićemo se opštim stvarima, odnosno, identifikacijom šta sve može da bude suvenir, koje treba da budu njegove karakteristike. Bavićemo se kako je stanje suvenira na teritoriji Novog Bečeja, na teritoriji cele opštine. Bavićemo se i time šta učesnici radionice prepoznaju kao moguće motive za neke potencijalne suvenire i ono što može da da inspiraciju za izradu suvenira. I bavićemo se nekim smernicama šta mi vidimo, odnosno, šta možemo da preporučimo da bi mogle biti ideje za neke buduće suvenire sa ovog prostora” rekla je Nevena Ćurčić. Ona je rekla i da su teme sledećih radionica vezane za promociju i plasman suvenira, te da se naredne radionice planiraju u naredne tri nedelje.    

Ćurčić je ocenila da u Novom Bečeju postoji veliko interesovanje proizvođača i onih koji sebe vide u proizvodnji i plasmanu b_300_169_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_SuveniriRadionicajanuar2019a.JPGsuvenira, ali da postoji i znatan broj onih koji se bave proizvodnjom suvenira, ali to ne rade u dovoljnoj meri, te ne iskorišćavaju svoj pun potencijal. “Interesantno je da ima i onih umetnika ili zanatlija ili ljudi koji se bave nekim rukotvorinama, ali ne prepoznaju da je to njihovo što rade, zapravo, potencijalni suvenir. Ovde je i jedan od ciljeva radionica da im skrenemo pažnju da to što proizvode mogu biti suveniri, samo da moraju imati određena obeležja, jasno prepoznatljiva za područje sa kojeg potiču” rekla je Ćurčić.

Jedna od učesnica radionice bila je i Edit Zerebelji Tenji koja je ovom prilikom rekla: “Nakon prvog sastanka, kada je mnogo više nas učestvovalo, malo drugačije smo počeli da gledamo na temu suvenira. Ova današnja radionica, mislim da treba da žale oni koji nisu došli jer nije samo reč o tome da se nekom da uputstvo kako i šta raditi, nego i uvesti u celu tu priču i dati smisao tome zašto pravimo suvenire i šta ti suveniri, uopšte, znače. Tako da mislim da je, itekako, vredno što sam tu, a i na sledećoj radionici će me biti”          

Posle tri radionice vezane za suvenire, najavljeno je da će biti organizovane još tri vezane i za druge lokalne proizvode, njihov plasman i kanale distribucije.   

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab

SERVISNE

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković