webinfo

A+ A A-

Muzej “Glavaševa kuća” obeležio deset godina postojanja

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_10godinaglavaseve.JPGU subotu, 9. februara, u prostorijama muzeja “Glavaševa kuća” u Novom Bečeju, svečano je obeleženo deset godina postojanja ove ustanove kulture.

 

Prisutne su pozdravili predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Saša Dujin, i dugogodišnji predsednik zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, Branislav Bane Vojnov. U sklopu programa, prisutni su mogli da vide fotografije na kojima je prikazan razvoj muzeja od ruinirane građevine do sadašnjeg sjaja, a o kojima je više govorio domar muzeja, Janoš Koso. Pored programa obeležavanja jubileja, održan je i sastanak članova Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana.

Osvrćući se na desetogodišnjicu muzeja, Saša Maksimović je rekao: “Od 2009. godine lokalna samouprava ulaže ozbiljna sredstva u rekonstrukciju Glavaševe kuće i na drugim mestima, naravno. I kroz rekonstrukciju Tursko-bečejske štedionice i kroz rekonstrukciju Doma kulture i kroz izradu projekta za rekonstrukciju Žitnog magacina. Zahvaljujući razumevanju opštinske vlasti 2009. godine, tada na čelu sa predsednikom Vrebalovim, rekonstruisan je jedan velelepni objekat, nešto što je na ponos svim Novobečejcima, svim Vranjevčanima, na kraju krajeva, na ponos celoj opštini. Ono što nikako ne smemo zaboraviti je šta je to što nas čini narodima sa ovih prostora. To je ta tradicija, to je ta kultura. Imamo čime da se ponosimo i ne smemo dozvoliti da to sada propadne. Moramo ulagati dosta i, na kraju krajeva, nije dovoljno samo ulagati. Žao mi je što nije bilo mlađih danas. Ja znam da naše škole možda nemaju tu praksu, ali bi bilo dobro da uvedu praksu da posećuju objekte koji imaju večno ime i čime, zaista, možemo da se ponosimo”          

Direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Saša Dujin, podsetio je da je formalni staratelj muzeja od 2018. godine Turistička organizacija, mada je ona vodila brigu o muzeju i u prethodnom periodu. On je dodao i da Turistička organizacija koristi svaku priliku da organizuje dešavanja u prostoru koji pripada muzeju “Glavaševa kuća”. “To su bile manifestacije poput prela, lazarice, zatim, farbanje uskršnjih jaja, Badnje veče, korinđaši, održavanje zavičajnog muzeja, raznih izložbi koje imaju za temu kulturu i tradiciju i ovakvi susreti zavičajaca, zimski, letnji i bilo je sigurno prostora za još kvalitetnih programa i sadržaja, ali to ne znači da ih neće biti u narednom periodu” rekao je Dujin. On je naglasio i da je muzej “Glavaševa kuća” nezaobilazni deo turističke ponude opštine Novi Bečej i da je kao takav uvršten i u promotivne materijale i promocije koje vrše i druge agencije koje se bave turizmom. “Nama, Novobečejcima, posebno je drago da je jedan od vodećih lokaliteta, svakako, ova destinacija, Glavaševa kuća, gde je u proteklom periodu prošlo jako puno turista. Prošle godine, što je ekspanzija, počeli su dolaziti u organizovanom obliku stranci i to, pre svega, Mađari iz Mađarske i Slovenci iz Slovenije” istakao je Dujin.   

Janoš Koso naglasio je da je mnogo rada i truda uloženo kako bi muzej danas izgledao kako izgleda, ali i da novi eksponati stalno pristižu. “Uvek imamo nove eksponate, poklone dobijamo. Sad smo pri kraju sa popisivanjem inventara. Redovne izložbe pravimo i nove eksponate stavljamo na svoja mesta. Zavod za zaštitu spomenika nam pomaže da smestimo gde šta možemo po vremenskom i stilskom kriterijumu, tako da uvek imamo novitete” zaključio je Koso.  

Desetogodišnjica muzeja bila je prilika i da se održi zimski susret zavičajaca gde je urađena retrospektiva prethodne godine. Novoizabrani predsednik Zavičajnog kluba, Nikola Josimović, rekao je ovom prilikom: “Zavičajni klub je uvek bio tu da muzej bude na najvišem nivou i da narod vidi i da ne ostane u zaborav. Mi to radimo, evo, već dugi niz godina unazad. I hoću da kažem da je lokalna samouprava zajedno sa Turističkom organizacijom, prepoznala naš rad i podržava nas u svemu tome”     

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab

SERVISNE

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković