webinfo

A+ A A-

Slike od slame u galeriji “Selo”

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_slikeodslame.jpgU petak, 22. marta, u galeriji “Selo” Doma kulture opštine Novi Bečej, otvorena je izložba slika sačinjenih od slame.

U pitanju su radovi žena okuplenih u likovnoj sekciji hrvatskog kulturno-prosvetnog društva “Matija Gubec” iz Tavankuta.

Jozefina Skenderović koja vodi likovno-slamarsku sekciju pri ovom društvu rekla je kako se radi o vidu naivne umetnoti svojsvetnom za Suboticu i okolinu. “Nastala je na temljima običaja proslave završteka žetve. U Subotici i okolinim selima mi tu proslavu završetka žetve zovemo dužijanca. To je poseban dan kada, nakon obavljene žetve, se ide u crkvu zahvaliti bogu. Znači biće hleba. Najvažniji posao za nekoga ko se bavi poljoprivredom jeste pokositi žito. Pošto je to tako važan posao, ide se u crkvu zahvaliti bogu i kao poseban dar koji se prinosi na oltar u crkvi, pravi se predmet od slame u obliku krune” rekla je Skenderović podsetivši i da je dužijanca druga manifestacija po trajanju posle izložbe cveća u Beloj Crkvi i da se kontinuirano obeležava još od 1911. godine. Ona je dodala i da se u Tavankutu održava likovna kolonija posvećena tehnici rada sa slamom, ove godine biće 34. po redu, koja traje osam do deset dana godišnje. Skenderović je rekla i da rad u tehnici slame nije težak, sam po sebi, ali da zahteva poprilično vremena budući da je samo za jednu sliku, veštoj osobi potrebno oko dve nedelje da je izradi. Ipak, članovi društva “Matija Gubec” trude se da sačuvaju ovu tehniku i da je prenesu na naredne generacije što nije nimalo lako. “Mi držimo radionice u školi u Tavankutu, držimo ih sa mladima, međutim, kada počnu raditi, tu se više nema vremena. Ovo je tehnika koja traži jako puno vremena, a vremena se danas nema” zaključila je Skenderović.

Slike su izložene u galeriji “Selo” u Domu kulture i mogu se pogledati u radnom vremenu ove ustanove.

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • turisticka
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković