webinfo

A+ A A-

Roman “Suđenje Jevremovo” predstavljen novobečejskoj publici

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Gordana2.jpgPočetkom ove godine, roman “Suđenje Jevremovo” ugledao je svetlost dana na, kako se pokazalo, radost mnogih Novobečejaca.

Ovaj istorijski roman, prvenac Gordane Svilengaćin, mlade novobečejske autorke, govori o istinitom istorijskom događaju iz 1931. godine kada je na Tisi između Bečeja i Novog Bečeja, u oluji, potonuo brod koji je prevozio putnike iz jednog Bečeja u drugi. Ovom prilikom, trinaest putnika se utopilo, a jak olujni vetar oborio je i toranj pravoslavne crkve u Novom Bečeju. Ipak, iako su ovi događaji značajni i obrađuju se u romanu, on je, ipak, pre svega, priča o ljudima, karakterima i sudbinama.

O svemu ovome, ali i o mnogim drugim stvarima vezanim za nastanak ovog romana, publika je mogla da čuje mnogo više u utorak, 14. maja, kada je u Domu kulture u Novom Bečeju, ova knjiga i zvanično predstavljena. Na književnoj večeri su pored same Gordane Svilengaćin, govorili i Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, i Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa.

Autorka je, ovom prilikom, posebno naglasila aspekt univerzalnosti romana: “Roman govori o ljudima. To nije samo priča o Novom Bečeju, već o ljudima. To je jedna univerzalna priča o tome kako čovek želi da se snađe u svetu i kako se, možda, nekada ispostavi da mi ne poznajemo svet u kome živimo, a, nažalost, vrlo često se ispostavi da ne poznajemo ni sami sebe”. Ona, dalje, ističe da je veoma zadovoljna svojim prvencem, te da se nada da će nastaviti sa pisanjem koje je okarakterisala kao svoj hobi koji je, sasvim slučajno, doveo do stvaranja jednog istorijskog romana.

A reči hvale za ovu knjigu imala je i Agneš Đukičin koja je ukazala na to da Gordana Svilengaćin nije napisala tipičan početnički roman baziran, najvećim delom na entuzijazmu pisca, već nešto sasvim drugačije. “Imamo pred sobom roman koji je stilski veoma lepo oblikovan, urađen po svim književnim kriterijumima kako jedan roman treba da izgleda i mogu da kažem da je Narodna biblioteka jako zadovoljna što je stala iza nje i dala vetar u leđa osobi kao što je Gordana Svilengaćin. Ovo je roman koji je Novi Bečej osamdeset i osam godina čekao” rekla je Đukičin podsetivši na istorijsku utemeljenost radnje samog dela. Ona je dodala i da je vrednost ovog roman, pored nesporne umetničke dimenzije, i u tome što pruža priliku da se sazna nešto više o događajima iz naše prošlosti o kojima mnogi jako malo znaju.

A da je roman “Suđenje Jevremovo” pobudio veliko interesovanje naših sugrađana odlično svedoči i činjenica da je sala u prizemlju Doma kulture bila puna do poslednjeg mesta dok su mnogi i stajali za vreme književne večeri budući da više nije bilo mesta za sedenje.

Pozorišnim žargonom rečeno: tražilo se mesto više.   

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković