webinfo

A+ A A-

Portugalski ritmovi privukli Novobečejce

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Fado.jpgU sredu, 10. jula, u parku u Novom Bečeju, održan je koncert pod nazivom “Segredos su tajne” u izvođenju muzičkog sastava “Horizonti zvuka”.

Na sinoćnjem repertoaru namenjenom novobečejskoj publici našle su se pesme specifičnog žanra portugalske muzike pod nazivom: fado. “Horizonti zvuka” se ovom muzikom bave već pet godina, a ovo im je bilo prvo gostovanje u Novom Bečeju.

Kako je na samom početku koncerta rekla Violeta Kesić, vokalna solistkinja, fado je muzika čežnje, nedostajanja i onoga što bi se na našim prostorima nazivalo sevdahom. “Fado je muzika čežnje, muzika usamljenih, ljubavna muzika koja uvek ima neki nedostatak koji govori o bliskosti, o čežnji za bliskošću, o čežnji za ljubavi, ali ta ljubav kao da uvek izmiče. Neka vrsta nedostajanja, to bi, otprilike bio fado”, rekla je ona ovom prilikom. Kako ističe, fado je odabrala i njime se bavi jer je to muzika koja korespondira sa njenim senzibilitetom, sa njenom dušom i u kojoj uživa.

Edita Zerebelji Tenji, stručna saradnica u novobečejskom Domu kutlure koji je i organizator koncerta, ukazala je na to je fado muzika manje poznata na ovim prostorima što je bio i jedan od razloga za organizovanje ovakvog programa. “Ovo nam je prvi koncert na otvorenom ove godine. Fado muzika kod nas nije baš poznata, nismo imali ni takvu vrstu koncerta, a ansambl “Horizonti zvuka” nam je priredio jedan izvanredan koncert, a nakon njih čućemo i malo latinoameričke muzike”, rekla je Zerebelji Tenji. Ona je naglasila i da Dom kulture kao i svake godine ima bogate letnje programe te će tako Novobečejci moći da uživaju u bioskopu na otvorenom tokom celog leta, dok nas od 12. do 18. avgusta očekuje tradicionalna Tiska akademija akvarela koja će i ove godine imati međunarodni karakter.

O uspešnosti koncerta u parku i reakcijama naše publike najbolje svedoči veliki broj posetilaca koji su se okupili pod vedrim, julskim nebom kako bi u zalasku sunca slušali muziku iz daleke nam Portugalije.

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković