webinfo

A+ A A-

Nova izložba u galeriji „Selo“ otvorena do sredine januara

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_IzlozbaNBdecembar2019.jpgU petak, 13. decembra, u galeriji „Selo“ Doma kulture opštine Novi Bečej, otvorena je izložba pod nazivom „Z3  - No III“. Ovaj interesantan naziv u sebi krije radove tri autora iz Budimpešte, Zoltana Fabiana, Zoltana Kiša i Zoltana Slabeja koji su se novobečejskoj publici predstavili neobičnim, konceptualnim umetničkim delima kakva naša publika nije često u prilici da vidi. 

 

Govoreći o izložbi, Edit Zerebelji Tenji, stručna saradnica u Domu kulture, rekla je: „Malo smo izašli iz okvira onoga na šta smo navikli. Ovde retko viđamo ovakve moderne izložbe. Sama izložba se igra sa linijama, sa senkama. Igra se sa svetlom. Umetnost i jeste, u neku ruku, igra svega toga što sam sad navela. Slikare sam upoznala preko Danijela Babića koji je već imao izložbu ovde u Novom Bečeju i to poznanstvo sa njim me je dovelo do ovih umetnika i vidim po reakciji publike koja je počela da gleda slike i radove da su zaista zadovoljni onim što vide“.

Zoltan Fabian, jedan od autora izložbe, istakao je da među njima trojicom postoji saglasnost u pogledima na umetnost i ukusima u umetnosti, iako, Zoltan Kiš koristi nešto drugačije tehnike i pristupe. „U svakom slučaju, postoji zajedničko razmišljanje na teorijskom planu. Nas dvojica, Slabej i ja, više razmišljamo o geometrijskim formama i tako pristupamo umetnosti. Geometrijska umetnost je dugo bila nazivana konkretnom umetnošću, ali promenio se pristup istorije umetnosti celoj ovoj disciplini. Zahvaljujući tome kako se proširila cela ta skala u celu priču uključena je i informel. Ovo je veoma bitno zato što, bilo da pristupamo sa strane geometrijske forme, bilo sa strane pristupa umetnosti gesta, najbitnja je činjenica da nijedna ni druga linija ne prikazuje prirodu, ne prikazuje ono što vidimo. Ne prikazuje jednu određenu viđenu sliku u dve ili tri dimenzije, već mora da postoji interakcija između umetnika i onog ko prima tu umetnost. Umetnik je medij i svoje emocije, svoje interakcije prebacuje na prostor što se može nazvati i momentalnom ustreptalošću“, rekao je Fabian ovom prilikom.  

Izložba je dostupna posetiocima u radnom vremenu Doma kulture sve do polovine januara. 

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković