webinfo

A+ A A-

Novogodišnja bajka u Narodnoj biblioteci

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_biblio-02.jpgU samoj završnici ovogodišnjih programa, Narodna biblioteka Novi Bečej, krajem prošle nedelje, organizovala je umetničko veče pod nazivom „Nove godine i njihovi junaci“ posvećeno Novoj godini, odnosno, ispraćanju starih, dočeku novih godina i načinima kako se taj prelaz slavio u nekim prošlim vremenima, ali i kako se slavi danas na drugim kontinentima i u drugim državama. Publiku su kroz priču o Novoj godini vodili Radojka Tmušić Stepanov, autorka istoimenog teksta, i Miodrag Petrović, glumac.

 

Govoreći o ovoj temi, Radojka Tmušić Stepanov je rekla: „Svi mi ispraćamo staru godinu 31. decembra, a dočekujemo 1. januara. Sa 13. na 14.  se slavi pravoslavna Nova godina, neko kaže srpska nova godina. Međutim, to su samo dva datuma koja su danas među ljudima u opticaju. Nova godina se slavila u drugim godišnjim dobima i mi u svom programu dajemo jedan pregled proslavljanja Nove godine čak iz vremena Mesopotamije, od pre 5000 godina, pa do danas. Prošetaćemo se kroz Mesopotamiju, Rim, staru Srbiju, spomenućemo i Mojsija. Prošetaćemo se i kroz savremeno doba Amerikom, Engleskom, Meksikom, Škotskom, Francuskom, Rusijom, Srbijom i prikazati ne samo kako se slave Nove godine ili kako su se slavile, nego i junake koji su neminovni, koji su pratili Novu godinu“. 

U samom srcu ove priče leži težnja za radošću i poruka da bi trebalo da se životu radujemo onoliko koliko se radujemo i početku nove godine. Sa tim je saglasan i Miodrag Petrović koji je rekao: „Na kraju godine, svi se obradujemo i svi smo ponovo deca i svi se radujemo tim nekim manifestacijama. Kako su to nekad naše deke i bake proslavljale, možda ne kao mi, i kako ćemo mi proslavljati kroz ne znam koliko godina ili naša deca“. On je dodao i da je bitno preispitivati postojeća znanja i podvlačiti ispod onoga što znamo, ali ne na osnovi netačnih pretpostavki već na novim, pravim saznanjima. 

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković