webinfo

A+ A A-

Prekograničnom saradnjom do zaštite od poplava

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_IPANB2018.jpgU petak, 26. januara, u multimedijalnoj sali novobečejskog Doma kulture održana je početna konferencija projekta “POVEĆANJE EFIKASNOSTI ZAŠTITE OD POPLAVA U OPŠTINI POMOĆU PAMETNOG MERENJA - PREVENT! FLOOD SUSTAINABLY” koji realizuju zajedno opština Novi Bečej i mađarski grad Baja. U pitanju je IPA projekat prekogranične saradnje čija ukupna vrednost iznosi 938.462,48 eura, a realizuje se u periodu od oktobra 2017. godine do septembra 2019. godine.

 

 

Prisutnima na konferenciji obratio se Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej i menadžer projekta. Ovom prilikom, on je pojasnio koja je suština ovog projekta. “Radi se o IPA projektu o kome smo već dosta toga govorili. To je projekat zaštite od poplava na letnjem nasipu Ljutovo. Danas smo sa našim partnerima iz Mađarske predstavili osnove projekta, šta će se u narednih godinu i po, dve raditi. Mi smo, sa naše strane, dosta toga već uradili. Započeli smo javne nabavke gde ćemo prve poteze i projektne aktivnosti završiti u narednom periodu” rekao je Svilengaćin dodavši i da posebnu zahvalnost opština Novi Bečej duguje Evropskoj uniji čijim sredstvima je ovaj projekat i finansiran. “Mi sami ne bismo mogli da izdvojimo sredstva. Valja reći da je naš letnji nasip Ljutovo u veoma lošem stanju. Geomehanička ispitavanja koja se budu radila u okviru ovog projekta će nam reći tačno u kakvom je on stanju. Sigurno je da ćemo mi njega očistiti od rastinja. Slabe tačke koje su nastale u prošlosti, probijanjem tog nasipa, mi ćemo ojačati. Ali tek u nekom sledećem projektu, nekoj sledećoj fazi ćemo moći da radimo na značajnijem ojačavanju s obzirom na to da ovoga puta za to nije bilo sredstava” dodao je Branko Svilengaćin.

 

Ovaj IPA projekat je prezentovao i Zoltan Kesei, menadžer na projektu, iz Baje. Osvrnuvši se na značaj ovog projekta, Kesei je rekao: “Obe opštine imaće korist zato što će se povećati kapacitet i efikasnost odbrane od poplava. Naravno, ovaj projekat znači i nova iskustva i nova poznanstva. I to može da pomogne u nekom budućem periodu da zajedno sarađujemo ili da pomognemo jedni drugima ako samostalno nastupamo u nekim projektima i želimo da apliciramo”  

 

Član projektnog tima je i Ivan Bošnjak, direktor JP Urbanizam i putevi, koji je nešto više rekao o samoj dinamici realizovanja projekta. “Projektne aktivnosti, što se tiče tehničkih stvari na IPA projektu Baja-Novi Bečej, su sanacija letnjeg nasipa Ljutovo, zatim izrada projektno-tehničke dokumentacije za nadvišenje sanacije i nadogradnje nasipa, nabavka radne mašine za održavanje nasipa u fazi prohodnosti i instaliranje monitoring android sistema za praćenje nivoa podzemnih voda i nivoa Tise, a na kraju i apliciranje na IPA projektima koji će biti raspisani u budućnosti, kao i kod ministarstva Republike Srbije i pokrajinskih sekretarijata. Dinamika je sledeća: prvo ćemo nabaviti mašinu, zatim izvršiti projektne aktivnosti na izradi projektno-tehničke dokumentacije, nakon čega ide sanacija nasipa i na kraju ugradnja monitoring sistema” rekao je Bošnjak.

OSTALE VESTI IZ NOVOBEČEJSKE PRIVREDE

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković