webinfo

A+ A A-

Štikle ili baletanke?

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_4_noge.jpgMožda ne izlazite iz baletanki ili patika, ali... U cipelama sa štiklom žene stvarno izgledaju bolje, a naučnici su sad utvrdili i zašto je tako.Nedavno sprovedeno istraživanje (da, neki ljudi stvarno lako zarađuju platu) pokazalo je da ženu u obući sa visokim potpeticama doživljavamo kao privlačniju i atraktivniju nego onu u ravnom. Štikle "naglašavaju ženstvenost", kažu naučnici.

Ako su vam se tokom sezone praznika smučile štikle, i sad biste malo da danete dušom, razmislite još jednom. Iako ovakva obuća uglavnom nije baš najudobnija na svetu, činjenica je da će učiniti da izgledate bolje, seksepilnije i privlačnije.

Na Univerzitetu u Portsmutu sproveden je mali eksperiment: žene su snimane dok su hodale na pokretnoj traci, prvo u ravnoj obuće, a zatim i u cipelama sa visokim potpeticama.

Zatim su ti snimci prikazivani grupi ispitanika oba pola, a od njih se očekivalo da procene koliko su žene koje su snimane privlačne.

Svi ispitanici, i žene i muškarci, izjavili su da su žene atraktivnije kad nose obuću sa viskom štiklom. Da ne biste sad rekli da "to nema nikakve veze" i da su "zgodne žene zgodne šta god da nose", imajte u vidu da su na snimcima lica i tela žena bili zamagljeni, tako da su ispitanici mogli da vide samo figuru i način na koji se telo kreće, da bi se izbegla subjektivnost u ocenjivanju.

U drugom delu eksperimenta, od ispitanika se očekivalo da procene da li se ka njima kreće žena ili muškarac. Ispostavilo se da su ispitanici dva puta češće imali utisak da im u susret ide muškarac ako bi žena na snimku nosila ravnu obuću nego ako je hodala u cipelama sa štiklom, prenosi "Dejli mejl".

Psiholozi kažu da je za tu zabunu "odgovorna" činjenica da žene u obući sa visokim potpeticama hodaju drugačije, ženstvenije, jer je u tom slučaju korak kraći, a njihanje kukovima izraženije.

"Zaključili smo da obuća sa štiklom ističe ono po čemu je ženski hod specifičan. Naglašava seksualnost i ženstvenost figure, što podstiče seksualno uzbuđenje kod muškaraca, a druge žene čini svesnim potencijalne 'konkurencije'", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Evolucija i ljudsko ponašanje".

(MONDO)

OSTALE VESTI IZ NOVOBEČEJSKE PRIVREDE

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković