webinfo

A+ A A-

Uši ne bi trebalo bušiti do punoletstva

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_8_00000usi.jpgPedijatri savetuju da sačekate sa bušenjem ušiju, a neki stručnjaci tvrde da sa medicinskog, ali i etičkog stanovišta, devojčicama ne treba bušiti uši do punoletstva.

 

Ranije je bio običaj da se devojčicama još kao bebama probuše uši, a argumenti za to su bili da tako mala deca ne diraju minđuše, pa nema opasnosti od komplikacija.

Međutim, i tako bezazlena metoda je invazivna i može da donese brojne infekcije i komplikacije, pa pedijatri savetuju da sačekate sa bušenjem ušiju, a neki stručnjaci tvrde da sa medicinskog, ali i etičkog stanovišta, devojčicama ne treba bušiti uši do punoletstva.

Razlog zbog kojeg nije dobro da malim devojčicama bušite uši je njihova radoznalost. Naime, većina će čačkati i dirati minđuše, što povećava šanse da se rupica inficira.

Osim toga, neka deca su alergična na metal, pa mogu da odreaguju na medicinske minđuše. Iako većina devojčica voli minđuše, možda se vašoj neće dopasti, pa razmislite da li je imala pravo da odluči hoće li imati probušene uši ili ne.

Pobornici alternativnih grana medicine tvrde da na ušima postoje brojne važne akupunkturne tačke, koje regulišu normalno funkcionisanje određenih organa i organskih sistema, čije povređivanje može ozbiljno da naruši zdravlje, pišu "Novosti".

Ukoliko se ipak odlučite za bušenje, ranu treba čistiti hidrogenom nekoliko puta dnevno, a ukoliko boli ili se zagnojila, obavezno se treba javiti lekaru.

(MONDO)

OSTALE VESTI IZ NOVOBEČEJSKE PRIVREDE

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković