Proizvođači i prerađivači poručuju da se ponuda sirovina smanjuje, cene žive vage rastu, a sve dodatno otežava sušom smanjen rod stočne hrane čija će cena da skoči

 

Ponuda sirovine za klaničnu industriju Srbije stalno se smanjuje, cene žive vage rastu, što će direktno uticati na poskupljenje mesa u prodavnicama, rekli su Tanjugu proizvođači i prerađivači mesa. Oni su istakli da je, zbog takve situcije, neminovno poskupljenje mesa u Srbiji najmanje 20 procenata, iako je već u junu poskupelo blizu 30 procenata.

Industriji mesa "Matijević" iz Novog Sada svakodneveno nedostaje 300 do 400 svinja u odnosu na uobičajene dnevne potrebe od oko 1.000 komada, izjavio je za Tanjug direktor agrara pri toj kompaniji Zoran Matijević.

On je napomenuo da je cena tovljenika već dostigla 210 dinara za kilogram i istakao da to mora prouzrokovati i poskupljenje mesa i mesnih preađevina. Matijević smatra da su u ovoj teškoj i neizvesnoj situaciji izazvanoj sušom koja je prouzrokovala nedostatk i poskupljenje stočne hrane u boljem položaju oni odgajivači koji sami proizvode kukuruz i drugu hranu za stoku. Dugogodišnji privrednik u agrobiznisu Momir Jovanović rekao je da bi zbog izuzetno teškog stanja u domaćem stočarstvu država trebalo da što pre pritekne u pomoć.

Za razliku od vojvođanskih proizvođača i prerađivača mesa Mesna industrija "Juhor" iz Jagodine, ne oseća nestašicu sirovina.

Proizvodnja mesa u Srbiji je oko 450.000 tona godišnje i biće dobro ako 2012. ostane bar na tom nivou, istakli su u PKS. U Srbiji se godišnje troši oko 42 kg mesa svih vrsta po stanovniku, što je daleko ispod evropskog proseka. Prema podacima PKS, potrošnja mesa u Srbiji po stanovniku lane je bila četiri kilograma junetine, 5,4 kilograma ribe, 17,3 kilograma svinjetine i 17,2 kilograma živinskog mesa.

Očekuje se rast potrošnje niže vrednih, jeftinijih, kategorija mesa, kao i piletine.


izvor: novosti.rs