Ukoliko za pravi slatkiš priznajete samo čistu čokoladu, onda će čokoladni mus koji budi sva čula sigurno biti vaša omiljena poslastica.
Za pripremu ukusnog čokoladnog musa potrebni su sledeći sastojci:
200 grama čokolade za kuvanje
50 grama putera
50 grama šećera
5 kesica vanilin šećera
6 svežih jaja
prstohvat soli
Koraki za brzu i laku pripremu:
Prvo odvojite belanca od žumanaca i čvrsto umutite belanca, šećer, vanilin šećer i so.
Na pari otopite pripremljenu čokoladu i puter. Vodite računa da se sastojci otapaju na laganoj temperaturi, kako ne bi izgoreli.
Ako ste u mogućnosti, napunite veliku šerpu vodom i stavite na jaku vatru, a zatim na tu šerpu stavite manji sud u kome će se nalaziti sastojci za željenu smesu. Tako će voda u velikoj šerpi tokom kuvanja grejati posudu iznad i topiti čokoladu i puter, bez opasnosti da dođe do zagorevanja.
Kada dobijete jedinstvenu smesu čokolade i putera u istu posudu dodajte žumanca i brzo mešajte sve dok se ne sjedini masa.
U pripremljenu masu postepeno dodajte umućena belanca uz lagano mešanje da bi masa postala vazdušasta, poput pene.
Pripremljeni mus možete sipati u činije za serviranje i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.
S obzirom na to da se za pripremu koriste sveža jaja, ne dozvolite da vam slatkiš stoji duže od dva dana. Kad malo bolje razmislimo, nema razloga za brigu o roku trajanja, jer je retko kad "preživeo" dan kada je pripremljen. Toliko je ukusan da ga svi ljubitelji čokolade smažu čim "izađe" iz frižidera.
Prijatno!
(MONDO)