U šipskom selu Sarčievo u Makedoniji skuvan je 'kotlić' pasulja od 5,6 tona i srušen dvogodišnji rekord u kuvanju pasulja koji držali američki studenti.

U specijalno izrađenom kotlu ekipa od devet kuvara iz elitnog skopskog hotela „Aleksandar Palas“ pripremila je rekordnu porciju pasulja. Glavni kuvar Ljupčo Gievski kaže da je za pripremu tradicionalnog makedonskog specijaliteta u mega verziji bilo potrebno 1.300 tona pasulja i 4.000 litre vode.

„Ginisov pasulj krčkao se više od šest sati. Za bolji ukus upotrebili smo 120 kilograma crnog luka, 140 litara ulja za kuvanje, 24 kilograma soli, 14 kilograma mešanog začina, šest kilograma bibera, devet kilograma crvene paprike, 50 kilograma brašna, kilogram lovorovog lista i 35 veza začinskog bilja“, kaže Gievski.

Ginisov sudija Džek Brogbeng, koji je prisustvovao ritualu spremanja pasulja u Serčievu, oficijalno je proglasio novi rekord u kategoriji „najveći kotao sa pasuljem“.

Kuvanje Ginisov pasulja organizovao je poznati makedonski biznismen Stojan Davčev povodom tri decenije rada firme „Dasto“.

Obaranju Ginisovog rekorda prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi koji su najveći kotao bukvalno ispraznili do dna a pasulj ocenili ga laksavom ocenom „da prste poližeš“.


iyvorČ Novimagazin