Srbija je druga u svetu po proizvodnji malina. Ovih dana pijačne tezge su pune ovog ukusnog i zdravog voća, zato iskoristite priliku i pripremite deci kolač, sladoled ili sok od malina

Osim što su slatke i prijatnog mirisa, maline su bogate antioksidansima, a sadrže i materije koje sprečavaju delovanje enzima značajnih za rast tumora.

Malina se u narodnoj medicini koristi za ublažavanje reumatskih bolova, smanjenje želudačne kiseline, protiv bronhitisa, bolesti mokraćnih puteve i jetre.

Zbog biljnih vlakana koje sadrži malina ubrzava rad creva, reguliše nivo šećera u krvi, ali i holesterola. Bogata je vitaminima C, B i A.

Dakle, dovoljno razloga da vi i vaše dete uživate u malinama.

Nakon što ih dobro operete pod jačim mlazom hladne vode, možete ih jesti sveže, sa ili bez šećera ili šlaga, a od malina se mogu napraviti i razni kolači, sladoledi, torte...
SLADOLED OD MALINA

Potrebno:
- 400 grama svežih malina
- tri kašike šećera u prahu
- kašika soka od limuna
- 250 mililitara slatke pavlake
- dve kesice vanilin šećera

Priprema:
Maline oprati, a zatim 350 grama izmiksirati u blenderu. U dobijenu kašu dodati šećer i sok od limuna. Umutiti mikserom slatku pavlaku, dodati vanilin šećer, kašu od malina i mešati dok se ne dobije glatka masa. Dobro ohladiti u zamrzivaču, a pre služenja ukrasiti preostalim malinama.
BRZI KOLAČ SA MALINAMA

Potrebno:
- 4 jaja
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mleka
- prašak za pecivo
- 2,5 šolje brašna
- 1 šolja šećera

Priprema:
Jaja umutiti penasto i dodati ulje, mleko, šećer, brašno i prašak za pecivo. Sve sjediniti i sipati u podmazan pleh (đuveč). Oko kilogram opranih malina pobacati po smesi i peći u zagrejanoj rerni (na 180 stepeni) oko 40 minuta.

Gotov i ohlađen kolač pre služenja posuti šećerom u prahu ili ga ukrasiti šlagom. Takođe, možete ga služiti i uz kuglu čokoladnog ili sladoleda od vanile.
SOK OD MALINA

Potrebno:
- dva kilograma malina
- 1,5 kg šećera
- kesica limuntusa

Priprema:
Sastojke stvaiti u šerpu, poklopiti i ostaviti nekoliko sati, ili tokom cele noći. Nakon toga sok kuvati do ključanja, a zatim skloniti sa šporeta. Kada se ohladi, sok pasirati i procediti kroz gazu, a zatim sipati u čisti šerpu i ponovo kuvati do ključanja. Vruć sok sipajte u zagrejane staklene flaše koje ćete dobro zatvoriti. Umotajte ih u ćebe i ostavite da se ohlade prirodnim putem.

(MONDO)


PROČITAJTE JOŠ...

 

NAJČITANIJE

U četvrtak i petak bez struje delovi Bečeja i Bačkog ...

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, predsedni...

Posao za zidara, tesara i armirača. ...

Od ponedeljka do srede naredne nedelje, najavljena nova ...

U Novom Bečeju, stanovnici sada mogu preuzeti nalepnice...

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević i njegovi sara...

NAJNOVIJE

U nedelju, 21. aprila 2024. godine, od 08 do 14 časova...

Dom zdravlja Bečej najavio je organizaciju preventivnih...

Garatovano nazaboravan, inspirativan i bezbrižan odmor ...

U subotu, 20 aprila, u Gradskom pozorištu Bečej biće ...

Obaveštavaju se građani opštine Bečej da „Potisje-...

Posetite Svetofor u Novom Bečeju i otkrijte zašto smo ...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži