Srbija je druga u svetu po proizvodnji malina. Ovih dana pijačne tezge su pune ovog ukusnog i zdravog voća, zato iskoristite priliku i pripremite deci kolač, sladoled ili sok od malina

Osim što su slatke i prijatnog mirisa, maline su bogate antioksidansima, a sadrže i materije koje sprečavaju delovanje enzima značajnih za rast tumora.

Malina se u narodnoj medicini koristi za ublažavanje reumatskih bolova, smanjenje želudačne kiseline, protiv bronhitisa, bolesti mokraćnih puteve i jetre.

Zbog biljnih vlakana koje sadrži malina ubrzava rad creva, reguliše nivo šećera u krvi, ali i holesterola. Bogata je vitaminima C, B i A.

Dakle, dovoljno razloga da vi i vaše dete uživate u malinama.

Nakon što ih dobro operete pod jačim mlazom hladne vode, možete ih jesti sveže, sa ili bez šećera ili šlaga, a od malina se mogu napraviti i razni kolači, sladoledi, torte...
SLADOLED OD MALINA

Potrebno:
- 400 grama svežih malina
- tri kašike šećera u prahu
- kašika soka od limuna
- 250 mililitara slatke pavlake
- dve kesice vanilin šećera

Priprema:
Maline oprati, a zatim 350 grama izmiksirati u blenderu. U dobijenu kašu dodati šećer i sok od limuna. Umutiti mikserom slatku pavlaku, dodati vanilin šećer, kašu od malina i mešati dok se ne dobije glatka masa. Dobro ohladiti u zamrzivaču, a pre služenja ukrasiti preostalim malinama.
BRZI KOLAČ SA MALINAMA

Potrebno:
- 4 jaja
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mleka
- prašak za pecivo
- 2,5 šolje brašna
- 1 šolja šećera

Priprema:
Jaja umutiti penasto i dodati ulje, mleko, šećer, brašno i prašak za pecivo. Sve sjediniti i sipati u podmazan pleh (đuveč). Oko kilogram opranih malina pobacati po smesi i peći u zagrejanoj rerni (na 180 stepeni) oko 40 minuta.

Gotov i ohlađen kolač pre služenja posuti šećerom u prahu ili ga ukrasiti šlagom. Takođe, možete ga služiti i uz kuglu čokoladnog ili sladoleda od vanile.
SOK OD MALINA

Potrebno:
- dva kilograma malina
- 1,5 kg šećera
- kesica limuntusa

Priprema:
Sastojke stvaiti u šerpu, poklopiti i ostaviti nekoliko sati, ili tokom cele noći. Nakon toga sok kuvati do ključanja, a zatim skloniti sa šporeta. Kada se ohladi, sok pasirati i procediti kroz gazu, a zatim sipati u čisti šerpu i ponovo kuvati do ključanja. Vruć sok sipajte u zagrejane staklene flaše koje ćete dobro zatvoriti. Umotajte ih u ćebe i ostavite da se ohlade prirodnim putem.

(MONDO)