Prvomajski praznici i sunčani dani su idealni za otvaranje sezone izleta i celodnevnih roštiljanja, pa izvolite organizovati dobro druženje uz ukusnu hranu.

Roštiljska okupljanja rezervisana su za prirodu. Dvorišta, parkovi i izletišta idealna su mesta za ovaj vid zabave i druženja sa dragim osobama.

Pre nego što praznik za dušu počne, dogovorite se sa prijateljima oko organizacije i podelite poslove.

Potrudite se da nabavite sve neophodne namirnice i da pripremite gastronomske "instrumente" - noževe, hvataljke i slično.

Ljubitelji roštilja najčešće spremaju jednostavne specijalitete kao što su pljeskavice, ćevapi, kobasice, svinjski vrat i pileće belo meso. Najbolje je da meso kupite dan pre planiranog roštiljanja i da ga dobro začinite, nauljite i ostavite da prenoći.

Ne zaboravite da kupite dovoljno salate. Tokom proleća i leta to su najčešće zelena salata, paradajz, krastavac, sremuš i naravno – luk. Uz roštilj obavezno ide crni luk, a neće biti na odmet ni ako ponesete nekoliko vezica mladog i po koji češanj belog luka.

Topli dani zahtevaju da nabavite zalihe osvežavajućih pića koje vaše društvo voli. Kupite piće makar dan ranije i dobro ga rashladite.

Ukoliko imate ručni zamrzivač, pripremite ga i složite u njega namirnice koje ne smeju da stoje na toploti, ili piće.

Ponesite posuđe za jednokratnu upotrebu, escajg, salvete i dovoljno plastičnih čaša.

Nemojte da zaboravite pripremu roštilja i mesta gde će biti postavljen. Meso se u prirodi najčešće peče na roštilju na drva ili ugalj, ili na improvizovanom roštilju – rešetka na iskopanoj rupi.

Pre pečenja obavezno dobro očistite rešetku za roštilj. Namažite je uljem ili je natrljajte slaninom i udaljite petnaestak centimetara od izvora toplote.

Kada žar postane dovoljno jak, možete postavljati meso na celu rešetku. Pokupite višak marinade sa mesa pre nego što ga stavite na roštilj.

Meso treba okrenuti kada s gornje strane počnu da probijaju sokovi. Majstori roštilja meso okreću samo jednom, ali sve zavisi od jačine žara.

Kada je dovoljno pečeno, meso možete služiti uz pripremljene sezonske salate i druge priloge po želji.

Pripremanje mesa na roštilju ne bi trebalo da bude obaveza tokom izleta, već užitak u kome mogu da učestvuju svi prisutni.

Ne morate biti vrhunski kuvar da biste spremili ukusan roštilj u nezaboravnoj atmosferi. Ako se dobro organizujete i pravilno koristite roštilj, hrana će biti sigurna, raznovrsna i ukusna, a miris i ukus dobrog zalogaja doprineće celodnevnoj zabavi.

(MONDO)


PROČITAJTE JOŠ...

 

NAJČITANIJE

Posetite Svetofor u Novom Bečeju i otkrijte zašto smo ...

Obaveštavaju se građani opštine Bečej da „Potisje-...

U subotu, 20 aprila, u Gradskom pozorištu Bečej biće ...

Garatovano nazaboravan, inspirativan i bezbrižan odmor ...

Topli dani su tu i zaštita od sunca postaje ključna, k...

Dom zdravlja Bečej najavio je organizaciju preventivnih...

NAJNOVIJE

Hormonski disbalans je stanje koje može značajno utica...

U okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana o...

Brantner DOO Novi Bečej obaveštava građane o izmenjen...

Zbog remonta distributivnih trafo-stanica, izgradnje pri...

Posao za prodavca u Bečeju ...

Srbija se, poput mnogih drugih zemalja, suočava sa prob...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži