Kuhinja koja izgleda besprekorno čisto i uredno može biti utočište bakterija i klica koje se nalaze na neočekivanim mestima.

 

Evo na kojih pet mesta u kuhinji bi trebalo obraditi dodatnu pažnju pri čišćenju.

Ručka na vratima frižidera

Mikrobi koji žive na pilećem, svinjskom i goveđem mesu gotovo uvek mogu da se pronađu i na ručki frižidera, piše dnevni list "Press".

Pranje ruku je najbrži i najdelotvorniji način za sprečavanje raznošenja bakterija. Međutim, većina ljudi ne pere ruke na ispravan način - vodom i sapunom, minimum petnaest sekundi.

Voda iz slavine

Čista voda je neophodna u pripremi hrane, ali to se često uzima zdravo za gotovo. Voda iz gradskog vodovoda može biti zaražena zbog slomljene cevi ili značajnije poplave. Preporučljivo je da redovno proveravate kvalitet i čistoću vode.

Kuhinjske krpe

Iako nam kuhinjske krpe služe za brisanje čistih sudova, ili ruku, na njima se nalazi mnoštvo bakterija.

Nakon brisanja sudova kuhinjske krpe su mokre, a vlaga i viša temperatura koja vlada u kuhinji čine ih savršenom podlogom za razvoj mikroorganizama koji nisu uvek dobroćudni. Pojavu nezvanih gostiju sprečite redovnim pranjem krpa.

Kuhinjski sunđeri

Najčešće grešimo kada peremo sudove, sudoperu i druge kuhinjske elemente istim sunđerom. Tako štetne bakterije, poput ešerihije koli i salmonele, kruže u prostoriji i zadržavaju se na hrani i sudovima, piše "Press".

Činjenica da sunđerima služe za pranje ne znači, dakle, da su i oni sami u potpunosti čisti. Redovno menjanje sunđera je najjednostavnije rešenje ovog problema.

Odvod u sudoperi

Unutrašnji deo odvoda sudopere prilikom čišćenja obično zaboravimo. Međutim, upravo taj tamni i vlažni deo kuhinje je savršeno mesto za razvijanje buđi i bakterija.

Preporučuje se da jednom nedeljno izlijete ključalu vodu u odvod da biste uništili sve mikrobe koji se tamo razvijaju, a ostatke prljavštine delotvorno uništite sredstvom za čišćenje.

(MONDO)