Kao i na većini slavlja u Srbiji, novogodišnja trpeza ne može bez Ruske salate, sarme, prasećeg pečenja i torte. Ako ipak želite da malo promenite jelovnik i isprobate neke „evropske“ đakonije, evo predloga za vas.

 

FRANCUSKA ČORBA OD BUNDEVE 
Ukusna i zdrava supa od bundeve biće pravo osveženje za vaše ukućane.

Sastojci:
* 1/4 osrednje bundeve
* 1 crveni luk
* 2 čena belog luka
* 1 šargarepa
* malo celera
* peršunov list
* lovorov list
* biber
* mešavina suvih začina
* voda
* pavlaka ili kajmak

Priprema:
1. Očistiti-oguliti bundevu i iseći je na krupne komade.
2. Oprati i očistiti ostalo povrće; crveni i beli luk, šargarepu, celer, peršunov list.
3. Staviti isečene komade bundeve sa ostalim povrćem u veliku šerpu i nalijte potrebnu količinu vode.
4. Pustite da provri, dodajte mešavinu suvih začina, biber i lovorov list.
5. Smanjite temperaturu i kuvajte supu oko pola sata.
6. Isključite šporet i dozvolite da se supa samo malo ohladi.
7. Izmiksajte blenderom ili mikserom, skuvano povrće zajedno sa supom i sipajte u pripremljenu šerpu.
8. Prokuvajte ponovo, proverite ukus i dodajte još mešavine suvih začina po potrebi.
9. Skinite sa šporeta i dodajte iskidani peršunov list i zgnječeni beli luk.
Sipajte supu u tanjire, dodajte kašičicu kajmaka ili pavlake, sveže grubo samleven biber i ukrasite.

ĆURKA NA ITALIJANSKI NAČIN
Ako vam je praseće pečenje već dosadilo i želite da makar u novogodišnjoj noći „uđete“ u Evropu, predlažemo vam ćuretinu na italijanski način.

Sastojci:
* 1 vekna belog hleba
* 8 jaja
* 150g naseckanog peršuna
* 150g naseckane salame
* 100g naseckane ljute salame ili kobasice
* 450g mocarela sira, iseckanog na kockice
* 25g narendanog parmezan sira
* 10g sitno iseckanog peršuna
* 1 kašičica crnog bibera

Priprema:
Zagrejte rernu na 190 C. Narežite hleb na kockice pa ga stavite u veću posudu i poprskajte sa dovoljno vode da sve kockice budu vlažne. Hlebu dodajte pršutu, salamu, sireve, peršun, biber i jaja, pa dobro izmešajte sve ove sastojke.

Napunite ćurku ili ovo punjenje stavite u posudu za pečenje pa ga možete i servirati uz gotovo pečenje. Ako punite ćurku, pecite je barem 45 minuta ili više u zavisnosti od veličine.

KOKA-KOLA KOLAČ
Glavni simbol Nove godine je Deda mraz, a kako se zna da je imidž ovog debeljuškastog deke u crvenom osmislila kompanija Koka-kola dajemo vam predlog da upravo to bude glavna poslastica vaše trpeze. Recept za Koka-kola kolač vrlo jednostavan za primenu i veoma ukusan.

Sastojci za koru:
* 6 svežih jaja
* 6 kašika šećera
* 6 kašika brašna
* 1/2 kesice praška za pecivo
* 1-2 kašike kakaoa
* 1 dl hladnog mleka
* 1 dl koka-kole

Sastojci za fil:
* 100 gr margarina
* 150 gr šećera u prahu
* 1 kesica vanilin šećera
* 150 gr mlevenih oraha
* 200 gr plazma keksa
* 3 dl koka-kole
* 2 kašike ruma

Priprema kore:
Umutiti jaja sa šećerom. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Sve dobro sjediniti, sipati u pripremljen pleh. Peći 10 minuta na 180 stepeni, a zatim još 5 minuta na 200 stepeni. Kada je kora pečena izvaditi je iz rerne, okrenuti na tacnu ili poslužavnik i jos vruću koru preliti sa mlekom i koka kolom. Ostaviti da se ohladi.

Priprema fila:
Umutiti margarin sa vanilin šećerom i šećerom u prahu. Pomešati mlevene orahe sa mlevenim keksom, koka kolom i rumom. Sve sjediniti i izjednačiti masu. Ako je masa previše retka, dodati još mlevenih oraha ili keksa.

Završna priprema kolača:
Masom premazati koru i ostaviti je u frižider da stoji najmanje 1 sat. Na kraju po želji istopiti čokoladu i preliti kolač ili ukrasiti šlagom. Kolač ostaviti da stoji u frižideru sve do služenja.


izvor: smedia.rs