EcoBikeProgram „EcoBike-Net, Zajednički razvoj prekogranične mreže biciklističkih staza koja ima pristup prirodi” predstavljen je danas u Bečeju.


Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a partneri su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i NIF akcionarsko društvo za razvoj nacionalne infrastrukture – projektni partner iz Mađarske. Prezentacija je organizovana sa ciljem da se predstavnici lokalne samouprave, stručna javnost i lokalno stanovništvo upoznaju sa aktivnostima ovog značajnog projekta.

Inače projekat turističke signalizacije podrazumeva obeležavanje pravaca kretanja ka brojnim zaštićenim područjima, zatim postavljanje info - tabli, drvenih klupa, stolova i slično, a što se tiče opštine Bečej i Novi Bečej, staze će proći kroz park prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva” odnosno specijalni rezervat prirode „Slano kopovo”.

Brankica Tabak, podsekretarka pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine je istakla značaj EcoBikeNet projekta na razvoju i unapređenju biciklističke rute EuroVelo 11 u pograničnom području Mađarske i Srbije.
- Nakon realizacije svih projektnih aktivnosti u značjanoj meri će biti obezbeđeni svi preduslovi za stvaranje sigurnijeg i bezbednijeg saobraćaja za bicikliste, kao i bolja informisanost o prirodnim vrednostima zaštićenih područja duž ove međunarodne biciklističke staze. -

Dane Mandić član Opštinskog veća za sport, omladinu i turizam dodao je da se značaj ovog projekta ogleda u promovisanju zdravijeg načina života, ali i da će on pre svega doprineti razvoju lokalnog turizma.

Projekat je započeo 1. decembra 2020 godine i trajaće 18 meseci, sa ukupnim budžetom od 353.735,70 evra, a realizuje se u okviru trećeg poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

 

Eurovelo 11 biciklisti nazivaju najboljim putem na istoku, jer se kreće od vrha hladne severoistočne Norveške, preko Evrope do sunčane Grčke, u dužini od oko 6.000 km. U Srbiji, trasa ulazi kod Horgoša i vodi Tisom preko Zrenjanina do Beograda. U centralnoj Srbiji ide uz reku Moravu, Preševsku dolinu, odakle prelazi u Makedoniju.

Dužina ove staze kroz našu zemlju je 213,2 kilometara, a više od polovine čine nasipi duž reka Tise i Dunava. Na ovaj način biciklista je najbliži rekama i prirodi, izbegavajući preopterećene puteve.

Ipak, nedostatak ovo biciklističkog puta je loš zemljani nasip koji zahteva izgradnju asfaltnih biciklističkih staza. Kako bi se to postiglo prvo je potrebna tehnička dokumentacija. Zato projekat EcoBikeNet – “Zajednički razvoj prekogranične biciklističke mreže koja pristupa prirodi” ima za cilj da razvije ovaj međunarodni biciklistički biser.

 

 


NAJPOPULARNIJE BEČEJ

Ovog vikenda festival „Be…

Festival „Bečej noću“ organizuje se u...

jun 14, 2022

Postavljena bista Zdravka G…

Ispred Osnovne škole „Zdravko Gložanski...

jun 14, 2022

Bečej: Drugi rebalans u zn…

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvoji...

jun 14, 2022

NAJNOVIJE

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvojili su nedavno...

Ispred Osnovne škole „Zdravko Gložanski“, nakon vi...

Festival „Bečej noću“ organizuje se u petak i subo...

Bečejpromet: Posao za 4 radnika u proizvodnji ...

Posao za 41 radnika u Kostel Automotiv DOO. ...

Iz Doma zdravlja Bečej obaveštavaju građane da će u ...

NAJČITANIJE

Festival „Bečej noću“ organizuje se u petak i subo...

Ispred Osnovne škole „Zdravko Gložanski“, nakon vi...

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvojili su nedavno...

FLICKR