Kralj Mansa Musa iz Malija, vladar skoro čitave Zapadne Afrike u 14. veku, zvanično je najbogatiji čovek svih vremena sa imovinom čija bi vrednost danas iznosila 400 milijardi dolara. Na listi najimućnijih nalazi se i porodica Rotšild, Džon Rokfeler, Endrju Karnegi i car Nikolaj Drugi.

Manje poznati kralj koji je vladao Zapadnom Afrikom u 14. veku proglašen je najbogatijom osobom u istoriji na novoj listi 25 najbogatijih ljudi svih vremena u čije su sastavljanje istraživači uračunali i inflaciju.

Na listi koju je sastavio sajt Selebriti net vort nema nijedne žene, a 14 od 25 ih je iz Sjedinjenih Država, dok je samo troje danas živo.

Međutim, prvo mesto neprikosnoveno drži kralj Mansa Musa iz Malija, vladar Malijskog carstva koje se prostiralo preko današnje Gane, Timbuktua i Malija u Zapadnoj Africi. U vreme smrti 1331. godine imao je bogatstvo vredno 400 milijardi dolara.

Njegovom bogatstvu doprinela je činjenica da je carstvo proizvodilo polovinu svetskih zaliha soli i zlata. Sav taj novac iskoristio je za izgradnju džamija koje i dan-danas postoje.

Porodica Rotšild, druga na listi, danas raspolaže imovinom čija se vrednost procenjuje na vrtoglavih 350 milijardi dolara. Bogatstvo te nemačko-jevrejske kuće podeljeno je na poslove poput rudarstva, bankarstva, poljoprivrede, vinarstva, ali i dobrotvorne svrhe.

Džon Rokfeler, treći na listi, najbogatiji je Amerikanac koji je ikada živeo, a posedovao je oko 340 milijardi dolara u vreme smrti, 1937. godine. Osnovao je "Standard Oil Company", čiji je monopol na američkom tržištu prekinut od strane vlade koja je kompaniju raskomadala na nekoliko manjih.

Škotsko-američki industrijalac Endrju Karnegi predvodio je ekspanziju američke industrije čelika krajem 19. veka. Najveći deo bogatstva zaradio je prodajom svoje kompanije „Karnegi stil kompani" 1901. godine za 480 miliona dolara, što danas iznosi oko 310 milijardi dolara.

Na petom mestu našao se ruski car Nikolaj Drugi koji je vladao od 1894. do 1917. godine. Posedovao je bogatstvo koje bi danas vredelo 300 milijardi dolara.

Na listi ima još zanimljivih imena poput preminulog libijskog diktatora Moamera el Gadafija koji je zauzeo osmo mesto sa imovinom vrednom 200 milijardi dolara. Samo milijardu manje i jedno mesto niže drži Henri Ford.

Bogatstvo Bila Gejtsa (136 milijardi) nalazi se na 12. mestu, dok je Meksikanac Karlos Slim, inače trenutno najbogatiji čovek na svetu, zauzeo 22. mesto.


NAJNOVIJE

Kako je saopštila dr Kosana Nešić, direktorka Doma zd...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej održao je d...

Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje koncert Кva...

U utorak, 7. jula, u opštini Novi Bečej će se sproves...

U petak, 3. jula na teritoriji Srbije je korona virusom ...

Posao za pomoćnog radnika u DOO Dimničar Bečej. ...

NAJČITANIJE

Posao za pomoćnog radnika u DOO Dimničar Bečej. ...

U petak, 3. jula na teritoriji Srbije je korona virusom ...

U utorak, 7. jula, u opštini Novi Bečej će se sproves...

U ponedeljak, 29. juna, bez struje će biti delovi Novog...

Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje koncert Кva...

Posao za 5 lica u Bečejprometu ...

FLICKR