U sredu 20. januara upriličena je komemoracija kraj Spomen zida (Fadipov zid), u centu Bečeja, u znak sećanja na 11 mladih ljudi koji su streljani odlukom Prekog hortijevskog suda. Reč je o streljanju, kada su živote, 20. januara 1942. godine izgubili Marko Gavrić, Milorad Živkov Popov, Ištvan Nađ, Mihajlo Ostojić, Janoš Rečo, Milorad Rus, Slavko Simin, Sever Stefanović, Jovan Crveni, Svetozar Čalenić i Milan Čiplić.

 

Gradimir Džigurski je u ime boračke organizacije pozdravio prisutnu rodbinu streljanih kao i ostale građane opštine Bečej koji su urpkos izuzetno hladnom vremenu došli da odaju poštu žrtvama.
Nemanja Karapandžić, kustos istoričar Gradskog muzeja Bečej je prisutne "vratio na krvavi Jovandan" 1942. godine, ali i na prvo streljanje iz 1941. godine.
Podsetićemo i da je 11. novembra 1941. godine streljano dvanaest mladića, Borislav Vlajkov, Milan i Svetozar Gavrić, Živko Gagić, Hove Gotfrid, Stevan Kojić, Isidor Mogin, Labud Pejović, Teodor Cvejanov, Ivan Ćirić, Vujica Čiplić i Momčilo Šaranović.

Vence su na Spomen obeležje položile delegacije lokalne samouprave, OO SUBNOR, Opštinsko udruženje penzionera, Opštinska organizacija SSSS, ali i političke stranke - DS, SNS i SPS.

Za nedelju dana, u sredu 27. januara u 12 časova, na Spomen obeležju kraj Tise, upriličiće se komemoracija i parastos žrtvama, kada je oko 400 Bečejaca jevrejske, romske i srpske nacionalnosti stradalo u ledenoj Tisi tokom Velike racije u Južnobačkom regionu.


NAJNOVIJE

U petak, 17. jula, bez struje delovi Bečeja. ...

Kako je saopštio Štab za vanredne situacije opštine B...

Posao za prodavca u Kiosku u Bačkom Petrovom Selu. ...

Filmski festival "Slobodna zona" održaće se od danas d...

Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednje...

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine ...

NAJČITANIJE

Predsednik OO Srpske napredne stranke Novi Bečej, Saša...

Ukoliko se steknu neophodni meteorološki uslovi, u subo...

Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej j...

Narodna biblioteka Bečej, raspisala je okružni poetski...

Radovi na iskopavanju, izmuljivanju i čišćenju glavno...

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine ...

FLICKR