U opštini Novi Bečej se opasna korovska biljka ambrozija detektuje najsavremenijom metodom - detekcijom iz helikoptera, snimanjem multispektralnom kamerom.

 

Ovaj opasni korov moguće je ukloniti mehaničkim ili hemijskim putem, ali sa aspekta životne sredine, uvek je bolje da se uništavanje sprovede košenjem ukoliko je to moguće, ističe Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću iz „Ciklonizacije d.o.o. Novi Sad“.
"Opština Novi Bečej spada u nekolicinu gradova i opština u Vojvodini gde se primenjuje najsavremeniji pristup suzbijanja ambrozije, a reč je o daljinskoj detekciji koja se izvodi iz helikoptera snimanjem multispektralnom kamerom. Tako je i pregledano oko 4.000 hektara i detektovane su parcele na kojima ima ovog opasnog korova. Za ovu godinu je ostalo još nekih 10.000 kvadrata da se uradi i to će biti uskoro završeno".

Aćimović je otkrio da su zahvaljujući daljinskoj detekciji, uočene pojave novih divljih deponija, kao i širenje starih.
"Divlje deponije su idealna mesta za razvoj ovog opasnog korova. Ipak, primećen je i jedan pozitivan trend, počev od 2018. godine od kada se i više radi na edukaciji građanstva o štetnosti ove biljke, a to je da sve veći broj poljoprivrednika suzbija ambroziju na svojim parcelama tako da je primetan pad količine ambrozije u tom delu".

 

Ambrozija je uspravnog razgranatog stabla visine i preko 2 metra. Listovi su perasto deljeni, režnjeviti. Cela biljka je obrasla gustim dlačicama. Cvetovi su mnogobrojni, sitni, grupisani u jednopolne glavičaste cvasti.

Muške cvasti su grozdaste terminalne i ženske postavljene ispod muških. Plod je jajasta ahenija. Jedna biljka produkuje 500-3000 plodića koji mogu u zemljištu da opstanu i do 40 godina. Zbog velike produkcije semena i duge klijavosti sa ruderalnih staništa prelazi u gajene kulture: kukuruz, krompir, šećernu repu, soju i postaje dominantan korov teško iskorenljiv. U Vojvodini je već ušao u gajene useve.

Štetnost ambrozije za šire stanovništvo ogleda se u alergenim svojstvima polena biljke. Jedna biljka produkuje 1-8 milijardi polenovih zrna. Zrnce polena izgleda kao kugla sa kukicama i kao takva se kači (zadržava) u disajnim putevima. Ima dobre aerodinamičke osobine i može putovati i 300 kilometara. U polenu ambrozije nađeno je 52 alergena. Od svih polenskih alergija polen ambrozije učestvuje 50-60%.

Polen ambrozije

Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici ispoljavanja alergije koja može u nekim situacijama preći u asmatične napade. Osetljivost očiju: peckanje, otečenost kapaka je isto jedan od simptoma alergije. U borbi, jedan od bitnih momenata je prepoznavanje (detekcija) ambrozije.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Posao za pomoćnog radnika …

Posao za pomoćnog radnika u autoservisu St...

novembar 17, 2021

Odobrena prodaja Viktorije …

Kako navodi RTV, komisija za zaštitu konku...

novembar 22, 2021

9. manifestacija “MANIĆ-…

Udruženje građana Klub ljubitelja reke Ti...

novembar 28, 2021

Bečej: U četvrtak Skupšt…

U četvrtak, 18. novembra 2021. godine u sv...

novembar 16, 2021

Zgrada Opštine Bečej će …

Opština Bečej i ove godine simbolično ć...

novembar 17, 2021

Sutra bez struje delovi Bo…

U sredu, 24. novembra, od 10:00 do 12:00 č...

novembar 23, 2021

Javni poziv za dodelu jedno…

Raspisan je javni poziv za dodelu jednokrat...

novembar 29, 2021

Bečej: Lokalni akcioni pla…

U toku je priprema nacrta Lokalnog akcionog...

novembar 16, 2021

NAJNOVIJE

Zavod za javno zdravlje Zrenjanin je objavio da je u per...

Danas je održana 13. sednica Skupštine opštine Novi B...

Danas je održana 17. sednica Skupštine opštine Bečej...

U četvrtak, 2. decembra, od 08:00 do 11:00 časova, a u...

Kako saopštava JP "Komunalac" Bečej, u sredu i četvrt...

Raspisan je javni poziv za dodelu jednokratne novčane p...

NAJČITANIJE

Posao za pomoćnog radnika u autoservisu Stojšić. ...

Kako navodi RTV, komisija za zaštitu konkurenicije dala...

Udruženje građana Klub ljubitelja reke Tise “Tisa 63...

U četvrtak, 18. novembra 2021. godine u svečanoj sali ...

Opština Bečej i ove godine simbolično će obeležiti ...

U sredu, 24. novembra, od 10:00 do 12:00 časova, bez st...

FLICKR