Povodom godine koja je na izmaku, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin je upoznao javnost sa aktivnostima lokalne samouprave u prethodnom periodu.

Poseban osvrt učinio je ka postupku skidanja useva sa uzurpiranih parcela na teritoriji opštine Novi Bečej. “Mi smo se među prvima bavili ovim pitanjem. Novi zakon o poljoprivredi je predvideo da se u slučaju uzurpacije državnog zemljišta, usev skida, prodaje, a potom, spram zakona, uplaćuje u budžet republike, pokrajine i opštine. Postoje opštine koje su mnogo više oprihodovale, ali to je iz razloga što su imale mnogo veći kriminal u svojim atarima.“ rekao je Svilengaćin dodavši da je „skidanje useva“ sa državne zemlje, između ostalog, primer kako se nova vlast domaćinski odnosi prema javnoj, odnosno, opštinskoj svojini.“Sve što je naš resurs, što je naša imovina, sve što je društveno i državno, mora se dati građanima licitacijom, redovno na korišćenje. Građani koji to koriste moraju da imaju ugovor za to i da plaćaju određenu naknadu ovom društvu”. 

Svilengaćin je naglasio i da se mora štititi interes poljoprivrednika. “Ovo je najviše upereno prema većini poljoprivrednika, koji pošteno dođu na licitaciju, izlicitiraju državno zemljište, plate i potom koriste. Mi smo tu da štitimo njihov interes.“

 

Opština Novi Bečej uskoro dobija reanimobil 
Novobečejski Dom zdravlja, samim tim i opština Novi Bečej, suočavaju se sa velikim problemima. Tu je 130 miliona dinara duga, ali i nesnabdevenost apoteka. Osim toga, dodatni pritisak pravi i nedostatak sanitetskog vozila.
Postignut je izvestan napredak po tom pitanju, a u narednom periodu će se to i pokazati. Očekujemo da u našu opštinu, zahvaljujući pokrajinskom sekretarijatu, uskoro stigne jedan reanimobil. Osim toga, konkurisali smo i u japanskoj ambasadi i sproveli sve neophodne korake kako bi dobili to vozilo", naglasio je Branko Svilengaćin.
Inače, ambasada Japana, tradicionalno, već godinama donira sredstva za projekte lokalnim samouprava i time pruža podršku unapređenju zdravstvenih usluga. 
"Da nemamo zetečeni
dug Doma zdravlja od 130 miliona dinara i „nasleđene“ situacije u kojima nema lekova i u kojima niko ne želi da vam ih da, lokalna samouprava bi sopstvenim sredstvima predvivdela jedno takvo vozilo i time samostalno rešila problem“, zaključio je Svilengaćin.

Govoreći o problemima Doma zdravlja, on je dodao i da je kvalitetno rešavanje tih dugova izuzetno značajno za građane opštine Novi Bečej jer bi se tako veći iznosi opštinskih sredstava mogli ulagati u zdravstvo i unapređenje zdravstvene zaštite. Podvukao je i da se sve "aktivnosti" novobečejskog Doma zdravlja, prema Sremskoj Kamenici, nastavljaju, kao i do sada.

Podstaknut pitanjem novinara i o situaciji u vezi sa dvorcem Hertelendi, on je rekao da se radi na iznalaženju rešenja uvrštavanjem tog objekta u mrežu ili socijalne zaštite ili Crvenog krsta, ali u svakom slučaju, rešenja koje bi bilo trajno i samoodrživo. 

 


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: Vozio bicikl sa vi…

U protekla 24 sata, na području Južnobač...

maj 17, 2022

Neprijatni mirisi dopiru sa…

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, ...

maj 17, 2022

Posao za kuvara

Posao za kuvara. ...

maj 17, 2022

Posao za pomoćnog radnika

Posao za pomoćnog radnika. ...

maj 17, 2022

Posao za 3 točioca goriva …

Posao za 3 točioca goriva na BMD Petrolu+ ...

maj 17, 2022

Bačko Gradište: Vozio aut…

U protekla 24 sata, na području Južnobač...

maj 19, 2022

Konkurs za 3. Reviju kratko…

U okviru festivala „Bečej noću”, koji...

maj 16, 2022

BUM Bečej: Počele edukaci…

U najmanjem selu bečejske opštine – Pol...

maj 23, 2022

NAJNOVIJE

Posao za dva radnika u Italiku. ...

U najmanjem selu bečejske opštine – Poljanice, nedav...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Posao za 3 točioca goriva na BMD Petrolu+ u Bečeju ...

Posao za pomoćnog radnika. ...

Posao za kuvara. ...

NAJČITANIJE

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, su se protekl...

Posao za kuvara. ...

Posao za pomoćnog radnika. ...

Posao za 3 točioca goriva na BMD Petrolu+ u Bečeju ...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

FLICKR