A tánckísérő hangszerek és együttesek sokrétűsége, a tekerő, citera, köcsögduda, a tambura- és fúvószenekarok egymás mellett élése egyúttal a táncéletben lezajlott változás egyes fázisairól is tanúskodik.

 

A fiatalok sok élménnyel gazdagodhatnak a tánccal kapcsolatban; népdalokat, régi szokásokat, mesterségeket, helyeket és embereket ismerhetnek meg. A magyar néptánc gyakorlása, vagy csupán annak szeretete, mindenképpen egy speciális közösség tagjává emeli az embert. A táncosok kezdetben motívumokkal ismerkednek, majd ezek kapcsolódási rendjét sajátítják el az adott táncnyelv szerkezetének megfelelően. Az effajta tudás teszi lehetővé, hogy az a táncos, aki igencsak „jól beszéli” a tánc nyelvét, képes legyen közvetíteni ilyen formában a mondanivalóját; „beszélni a táncával”. Talán ez a legfontosabb dolog, amelyet egy igazi táncosnak el kell sajátítania.
A tánccal, a mozgással való beszéd, illetve önkifejezés lehetővé teszi azt (amit a falvakban és városi közösségekben már régen felfedeztek), hogy a puszta üzleti-, vagy munkakapcsolatok háttérbe szorításával előtérbe kerüljenek az emberi, baráti viszonyok.A modern magyar társadalom életében kitűnő lehetőséget nyújt az effajta kapcsolatteremtésre, az az táncház-mozgalom, mely elsősorban nemzeti értékeink megőrzésére és újjáélesztésre szerveződött.

A gyakorlással és fellépésekkel eltöltött évek, illetve évtizedek, nemcsak a tánclépések és koreográfiák elsajátításával gazdagítja az embert. A fegyelem, a zene és a tánc iránti elkötelezettség, a közösség és a társaság szeretete szinte kivétel nélkül jellemző minden táncosra.
Egy-egy táncfajta megismerése nem merül ki csupán a mozdulatok megtanulásában. Fontos a helyi hagyományokkal való ismerkedés, akár tényleges kutatás formájában. Érdemes térképen felkutatni az aktuális tájegységet, illusztrációkat, énekfelvételeket használni, megismerni az adott területre jellemző népviseletet.
Gyerekek esetében a különböző népi játékokkal való megismerkedés is fontos. Ezek az eljárások, illetve az akár szülőktől, nagyszülőktől hallott mesék, énekek, balladák mind segítenek abban, hogy a jelen fiatal nemzedéke megismerhesse, majd a későbbiekben továbbadhassa saját nemzeti kultúrájának kincseit.

A magyar néptánccal való foglalkozás segít megismerni saját kultúránkat, és hozzájárul nemzeti identitásunk kialakításához. Egy-egy jól sikerült fellépés nem csak a közönségnek, de a táncosoknak is hatalmas élményt jelent. Abban, hogy a magyar kultúra ezen ága továbbra is megmaradjon, éppúgy az idősebb korosztálynak, mint a fiatalabb generációnak is nagy szerepe van. Előbbi a tanításban, és az értékek átadásában, utóbbi a tanulásban és az értékek megőrzésében kell, hogy helytálljon.

 

Projekat podržan od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
Medijski prilozi ne odražavaju nužno zvanične stavove Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: Odeljenje fizikalne…

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitaci...

januar 11, 2021

Italiko upošljava 4 lica

Italiko upošljava 4 lica. ...

januar 11, 2021

Pčelari prijavili Lidl tr…

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS...

januar 12, 2021

Novi Bečej: Zaključno sa …

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 1...

januar 18, 2021

Novi Bečej: Regresiranje …

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji dan...

januar 18, 2021

Prijavite se za dobijanje s…

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” ...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 4. ja…

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 akt...

januar 04, 2021

Bečej: U sredu akcija dobr…

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u O...

januar 04, 2021

NAJNOVIJE

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas je, posle ...

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 168 aktivnih s...

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

NAJČITANIJE

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 168 aktivnih s...

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas je, posle ...

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” pozvali su sv...

FLICKR