A tánckísérő hangszerek és együttesek sokrétűsége, a tekerő, citera, köcsögduda, a tambura- és fúvószenekarok egymás mellett élése egyúttal a táncéletben lezajlott változás egyes fázisairól is tanúskodik.

 

A fiatalok sok élménnyel gazdagodhatnak a tánccal kapcsolatban; népdalokat, régi szokásokat, mesterségeket, helyeket és embereket ismerhetnek meg. A magyar néptánc gyakorlása, vagy csupán annak szeretete, mindenképpen egy speciális közösség tagjává emeli az embert. A táncosok kezdetben motívumokkal ismerkednek, majd ezek kapcsolódási rendjét sajátítják el az adott táncnyelv szerkezetének megfelelően. Az effajta tudás teszi lehetővé, hogy az a táncos, aki igencsak „jól beszéli” a tánc nyelvét, képes legyen közvetíteni ilyen formában a mondanivalóját; „beszélni a táncával”. Talán ez a legfontosabb dolog, amelyet egy igazi táncosnak el kell sajátítania.
A tánccal, a mozgással való beszéd, illetve önkifejezés lehetővé teszi azt (amit a falvakban és városi közösségekben már régen felfedeztek), hogy a puszta üzleti-, vagy munkakapcsolatok háttérbe szorításával előtérbe kerüljenek az emberi, baráti viszonyok.A modern magyar társadalom életében kitűnő lehetőséget nyújt az effajta kapcsolatteremtésre, az az táncház-mozgalom, mely elsősorban nemzeti értékeink megőrzésére és újjáélesztésre szerveződött.

A gyakorlással és fellépésekkel eltöltött évek, illetve évtizedek, nemcsak a tánclépések és koreográfiák elsajátításával gazdagítja az embert. A fegyelem, a zene és a tánc iránti elkötelezettség, a közösség és a társaság szeretete szinte kivétel nélkül jellemző minden táncosra.
Egy-egy táncfajta megismerése nem merül ki csupán a mozdulatok megtanulásában. Fontos a helyi hagyományokkal való ismerkedés, akár tényleges kutatás formájában. Érdemes térképen felkutatni az aktuális tájegységet, illusztrációkat, énekfelvételeket használni, megismerni az adott területre jellemző népviseletet.
Gyerekek esetében a különböző népi játékokkal való megismerkedés is fontos. Ezek az eljárások, illetve az akár szülőktől, nagyszülőktől hallott mesék, énekek, balladák mind segítenek abban, hogy a jelen fiatal nemzedéke megismerhesse, majd a későbbiekben továbbadhassa saját nemzeti kultúrájának kincseit.

A magyar néptánccal való foglalkozás segít megismerni saját kultúránkat, és hozzájárul nemzeti identitásunk kialakításához. Egy-egy jól sikerült fellépés nem csak a közönségnek, de a táncosoknak is hatalmas élményt jelent. Abban, hogy a magyar kultúra ezen ága továbbra is megmaradjon, éppúgy az idősebb korosztálynak, mint a fiatalabb generációnak is nagy szerepe van. Előbbi a tanításban, és az értékek átadásában, utóbbi a tanulásban és az értékek megőrzésében kell, hogy helytálljon.

 

Projekat podržan od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
Medijski prilozi ne odražavaju nužno zvanične stavove Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

U subotu i utorak, 15. i 18…

U subotu i utorak, 15. i 18. maja, bez stru...

maj 14, 2021

U ponedeljak, 17. maja, del…

U ponedeljak, 17. maja, delovi Novog Bečej...

maj 14, 2021

Bečej: Predstavljen nacrt …

U Bečeju je predstavljen Lokalni akcioni p...

maj 14, 2021

Bečej: Naredne sedmice prv…

U sredu, 19. maja održaće se prvo školsk...

maj 14, 2021

„Potisje” Bečej u potp…

U „Potisje“ Bečej stiglo je peto vozil...

maj 14, 2021

Nastavlja se uručivanje op…

Protekle nedelje je održana još jedna akc...

maj 04, 2021

Stanovnici Bečeja izradu l…

Policijska uprava u Novom Sadu obaveštava ...

maj 17, 2021

U Srednjoj školi Novi Beč…

U Srednjoj školi Novi Bečej nastavljeno j...

maj 06, 2021

NAJNOVIJE

Policijska uprava u Novom Sadu obaveštava građane Vrba...

U „Potisje“ Bečej stiglo je peto vozilo - auto podi...

U sredu, 19. maja održaće se prvo školsko takmičenje...

U Bečeju je predstavljen Lokalni akcioni plan za decu o...

U ponedeljak, 17. maja, delovi Novog Bečeja bez struje...

U subotu i utorak, 15. i 18. maja, bez struje delovi Be...

NAJČITANIJE

U subotu i utorak, 15. i 18. maja, bez struje delovi Be...

U ponedeljak, 17. maja, delovi Novog Bečeja bez struje...

U Bečeju je predstavljen Lokalni akcioni plan za decu o...

U sredu, 19. maja održaće se prvo školsko takmičenje...

U „Potisje“ Bečej stiglo je peto vozilo - auto podi...

Protekle nedelje je održana još jedna akcija uručivan...

FLICKR