U subotu je održan prvi "Vinofest Potisja", organizovan od strane Klastera Potiskog regiona, a podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističke organizacija Vojvodine i Turističke organizacije Novi Bečej.

 

Kako je objasnila Tamara Drobnjak, predsednica Klastera Potiskog regiona, ovaj sajam je okupio dvadesetak vinarija iz regiona, a osim izlagačkog dela, program je obuhvatio i predavanje o potencijalima za razvoj vinskog turizma i izložbu "Kulturno nasleđe Srba u Potisju".
"Usled nepovoljne epidemiološke situacije manji je obim izlagača, ali verujemo da će upravo Vinofest Potisja na neki način biti "začetak" budućih manifestacija sličnog tipa na ovom području".

Na platou ispred hotela "Tiski Cvet", posetioci su mogli da isprobaju najbolja vojvođanska vina i razne specijalitete domaćina i gostiju, kao i da se provesele uz tamburaške pesme.

Direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Saša Dujin otkrio nam je odakle su došli izlagači.
"Izlagači su uglavnom iz Novog Bečeja, Bečeja, Čuruga, Malog Iđoša, ali tu su i naši prijatelji iz Vršačkog regiona, kao i Čoke. Na žalost, naš izvorni Krokan još nije stigao da završi celokupnu proizvodnju i nije danas izložen", rekao je Dujin i dodao da su putevi vina kroz Srbiju odavno "utabani" i da su na red sada došli naši krajevi.

Da je turizam, usled pandemije izazvane korona virusom pretrpeo najviše gubitaka, potvrdila je i Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacija Vojvodine.
"Vinofest Potisja organizujemo poštujući sve propisane zaštitne mere, a nadamo se da će ova manifestacija postati tradicionalna i to ne samo u Novom Bečeju, već u svih 11 opština u Potisju".

Pored izlagačkog dela programa, u okviru sajma "Vinofest Potisja", održano je predavanje o potencijalima za razvoj vinskog turizma u Srbiji.
Predavač, Dragana Arsenijević Dudić, ekonomista za turizam, angažovana ispred strane Agencije "Vaša vizija" iz Beograda istakla je da vinski turizam svuda doživljava ekspanziju.
"Većina naših vinara, pored same proizvodnje vina, bavi se i vinskim turizmom jer su upravo tu videli potencijal, u smislu većih prihoda i mogućnosti da tako zaokruže svoju vinsku priču. Pored Šumadijskog vinskog puta, imamo razvijene i puteve Vršačkog vinogorja, zatim Palić, tu je i Beogradsko vinogorje sa Smederevom, kao i Negotinski rejon. To su sve razvijeni vinski putevi, a imamo i ove druge, gde pripada i Potisje, koji ima svoj potencijal, ali još uvek čeka neku svoju ekspanziju u smislu vinskog turizma".

Bogat program prvog "Vinofest Potisja", zaokružila je i izložba "Kulturno nasleđe Srba u Potisju" Nemanje Karapandžića, kustosa bečejskoj muzeja.
"Izložba predstavlja omaž znamenitim ličnostima iz svih Potiskih opština koje su dale svoj doprinos za očuvanje nacionalnog identiteta i vere. Obuhvata period od druge polovine XVIII, do polovine XX veka", rekao je Karapandžić i dodao da se izložba sastoji od kataloga i 16 panoa.
"Tako su se na panoima pronašla imena Stevana Sremca, Josifa Marinkovića, Radivoja Popovića, Lukijana Mušickog, Bogdana Dunđerskog, Eufemije Jović, Vladimira Glavaša i mnogih drugih značajnih ličnosti".


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Novi Bečej: Zaključno sa …

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 1...

januar 18, 2021

Novi Bečej: Regresiranje …

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji dan...

januar 18, 2021

Prijavite se za dobijanje s…

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” ...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 4. ja…

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 akt...

januar 04, 2021

Bečej: U sredu akcija dobr…

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u O...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 10. j…

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 ak...

januar 10, 2021

Književnost kao mala besmr…

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „P...

januar 10, 2021

Bečej: Odeljenje fizikalne…

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitaci...

januar 11, 2021

NAJNOVIJE

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas je, posle ...

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 168 aktivnih s...

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

NAJČITANIJE

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 168 aktivnih s...

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas je, posle ...

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” pozvali su sv...

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 aktivnih slučaj...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

FLICKR