Pre otprilike mesec i po dana, Brantner otpadna privreda je u saradnji sa “Ekostar Pak-om” otpočeo akciju sakupljanja staklene ambalaže.

Kako ističe Ljubomir Ilkić, direktor Brantnera, reciklažu stakla, prema njegovim saznanjima ne radi niko u Srbiji, a ovo staklo će ići u inostanstvo na “dalju obradu”.
"Svi su pozvani da se pridruže akciji čišćenja životnog prostora, tako što će nepotrebnu staklenu ambalažu, flaše, tegle, predati na reciklažu u Brantner. Učenici to realizuju u svojim školama, a građani koji žele da se reše nepotrebne staklene ambalaže treba da nas pozovu svakog radnog dana od 7 do 15 časova na broj telefona 023/771 150", pojašnjava Ilkić i podseća da Brantner od prvog dana sarađuje sa školama u opštini Novi Bečej, jer se edukacija i plasiranje nekih ideja najbolje vrše preko dece.

Povodom predstojećih praznika Brantner obaveštava građanstvo da neće raditi u petak 1. januara 2021. godine i u četvrtak 7. januara 2021. godine.

 

 

 

 

 

 

Novi Bečej godišnje “napravi” oko 10.000 tona smeća

Kako nam otkriva direktor Brantnera, smetlište u Novom Bečeju ima još prostora i mogućnosti da se širi.
"Oko smetlišta je ledina, tako da možemo da idemo i u širinu, iako se mi trudimo da idemo samo u visinu. Država jeste propisala regione za smeće, gde mi pripadamo Kikindi, ali ni jedan region ne funkcioniše. To košta. Tona otpada, koji se odnese na Regionalnu deponiju iznosi 26 evra, a sa transportom oko 32 ili 33 evra po toni. To bi sve trebalo da budu troškovi lokalne samouprave ili da se naplati kod građana, što je jako teško”, zaključuje Ljubomir Ilkić uz napomenu da opština Novi Bečej godišnje “napravi” oko 10.000 tona smeća, čime bi eventualni godišnji troškovi transportovanja smeća u Kikindu iznosili oko 300.000 evra.

Na poslednjem Opštinskom veću, odobreno je povećanja cene za iznošenje smeća od 6 odsto, uz uslov da to povećanje ne obuhvati socijalne kategorije stanovništva. 
Cene nisu menjane dve godine i neće se menjati sigurno bar do 2023 godine. Naplativost je 90 odsto, ali dužnici nisu samo socijalne kategorije stanovništva, već i "dobrostojeća domaćinstva.  Mi i kada šaljemo opomenu, pozivamo dužnike da dođu da se postigne dogovor oko reprograma duga, na šta se skoro niko ne odazove, već uglavnom svi reaguju tek kada dobiju nalog od izvršitelja”.
Direktor Ilkić podseća i da je ugovorna obaveza Brantnera smeće koje se nalazi u kanti.
Ipak, pored kanti se nalazi tri puta više smeća nego u samim kantama, a mi to naravno uvek i sve odnesemo. Inače, Brantner u Novom Bečeju raspolaže sa 3 specijalizovana Mercedesova kamiona, smećara, od 22 i 24 kubika, što prema mojim saznanjima, niko u Srbiji nema.”

 

Od prvog dana poslovanja - zapadni sistem

Brantner otpadna privreda d.o.o. je austrijska firma i u Novom Bečeju operativno radi od maja 2007. godine, čime je novobečejska opština tada postala prva opština u Srbiji, koja je posao odnošenja smeća poverila privatnoj firmi. Brantner posluje još i u opštinama Kovačica, Opovo i Kanjiža.
Od prvog dana pokušavamo da primenimo zapadni sistem, odnosno sistem odvojenog sakupljanja, gde domaćinstva dobijaju žute vreće za pet ambalaža, papir, karton, najlon, limenke i to se odvozi jednom mesečno, a naravno komunalni otpad se odvozi jednom nedeljno”, kaže Ilkić i dodaje da su kod zgrada kolektivnog sakupljanja postavljeni kontejneri za odvojeno sakupljanje.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Osumnjičen za nelegalnu tr…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslov...

decembar 31, 2020

Prijavite se za dobijanje s…

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” ...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 4. ja…

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 akt...

januar 04, 2021

Bečej: U sredu akcija dobr…

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u O...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 10. j…

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 ak...

januar 10, 2021

Književnost kao mala besmr…

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „P...

januar 10, 2021

Bečej: Odeljenje fizikalne…

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitaci...

januar 11, 2021

Italiko upošljava 4 lica

Italiko upošljava 4 lica. ...

januar 11, 2021

NAJNOVIJE

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

NAJČITANIJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bečeju u...

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” pozvali su sv...

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 aktivnih slučaj...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

FLICKR