Pre otprilike mesec i po dana, Brantner otpadna privreda je u saradnji sa “Ekostar Pak-om” otpočeo akciju sakupljanja staklene ambalaže.

Kako ističe Ljubomir Ilkić, direktor Brantnera, reciklažu stakla, prema njegovim saznanjima ne radi niko u Srbiji, a ovo staklo će ići u inostanstvo na “dalju obradu”.
"Svi su pozvani da se pridruže akciji čišćenja životnog prostora, tako što će nepotrebnu staklenu ambalažu, flaše, tegle, predati na reciklažu u Brantner. Učenici to realizuju u svojim školama, a građani koji žele da se reše nepotrebne staklene ambalaže treba da nas pozovu svakog radnog dana od 7 do 15 časova na broj telefona 023/771 150", pojašnjava Ilkić i podseća da Brantner od prvog dana sarađuje sa školama u opštini Novi Bečej, jer se edukacija i plasiranje nekih ideja najbolje vrše preko dece.

Povodom predstojećih praznika Brantner obaveštava građanstvo da neće raditi u petak 1. januara 2021. godine i u četvrtak 7. januara 2021. godine.

 

 

 

 

 

 

Novi Bečej godišnje “napravi” oko 10.000 tona smeća

Kako nam otkriva direktor Brantnera, smetlište u Novom Bečeju ima još prostora i mogućnosti da se širi.
"Oko smetlišta je ledina, tako da možemo da idemo i u širinu, iako se mi trudimo da idemo samo u visinu. Država jeste propisala regione za smeće, gde mi pripadamo Kikindi, ali ni jedan region ne funkcioniše. To košta. Tona otpada, koji se odnese na Regionalnu deponiju iznosi 26 evra, a sa transportom oko 32 ili 33 evra po toni. To bi sve trebalo da budu troškovi lokalne samouprave ili da se naplati kod građana, što je jako teško”, zaključuje Ljubomir Ilkić uz napomenu da opština Novi Bečej godišnje “napravi” oko 10.000 tona smeća, čime bi eventualni godišnji troškovi transportovanja smeća u Kikindu iznosili oko 300.000 evra.

Na poslednjem Opštinskom veću, odobreno je povećanja cene za iznošenje smeća od 6 odsto, uz uslov da to povećanje ne obuhvati socijalne kategorije stanovništva. 
Cene nisu menjane dve godine i neće se menjati sigurno bar do 2023 godine. Naplativost je 90 odsto, ali dužnici nisu samo socijalne kategorije stanovništva, već i "dobrostojeća domaćinstva.  Mi i kada šaljemo opomenu, pozivamo dužnike da dođu da se postigne dogovor oko reprograma duga, na šta se skoro niko ne odazove, već uglavnom svi reaguju tek kada dobiju nalog od izvršitelja”.
Direktor Ilkić podseća i da je ugovorna obaveza Brantnera smeće koje se nalazi u kanti.
Ipak, pored kanti se nalazi tri puta više smeća nego u samim kantama, a mi to naravno uvek i sve odnesemo. Inače, Brantner u Novom Bečeju raspolaže sa 3 specijalizovana Mercedesova kamiona, smećara, od 22 i 24 kubika, što prema mojim saznanjima, niko u Srbiji nema.”

 

Od prvog dana poslovanja - zapadni sistem

Brantner otpadna privreda d.o.o. je austrijska firma i u Novom Bečeju operativno radi od maja 2007. godine, čime je novobečejska opština tada postala prva opština u Srbiji, koja je posao odnošenja smeća poverila privatnoj firmi. Brantner posluje još i u opštinama Kovačica, Opovo i Kanjiža.
Od prvog dana pokušavamo da primenimo zapadni sistem, odnosno sistem odvojenog sakupljanja, gde domaćinstva dobijaju žute vreće za pet ambalaža, papir, karton, najlon, limenke i to se odvozi jednom mesečno, a naravno komunalni otpad se odvozi jednom nedeljno”, kaže Ilkić i dodaje da su kod zgrada kolektivnog sakupljanja postavljeni kontejneri za odvojeno sakupljanje.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

U subotu i utorak, 15. i 18…

U subotu i utorak, 15. i 18. maja, bez stru...

maj 14, 2021

U ponedeljak, 17. maja, del…

U ponedeljak, 17. maja, delovi Novog Bečej...

maj 14, 2021

Bečej: Predstavljen nacrt …

U Bečeju je predstavljen Lokalni akcioni p...

maj 14, 2021

Bečej: Naredne sedmice prv…

U sredu, 19. maja održaće se prvo školsk...

maj 14, 2021

„Potisje” Bečej u potp…

U „Potisje“ Bečej stiglo je peto vozil...

maj 14, 2021

Nastavlja se uručivanje op…

Protekle nedelje je održana još jedna akc...

maj 04, 2021

Stanovnici Bečeja izradu l…

Policijska uprava u Novom Sadu obaveštava ...

maj 17, 2021

U Srednjoj školi Novi Beč…

U Srednjoj školi Novi Bečej nastavljeno j...

maj 06, 2021

NAJNOVIJE

Policijska uprava u Novom Sadu obaveštava građane Vrba...

U „Potisje“ Bečej stiglo je peto vozilo - auto podi...

U sredu, 19. maja održaće se prvo školsko takmičenje...

U Bečeju je predstavljen Lokalni akcioni plan za decu o...

U ponedeljak, 17. maja, delovi Novog Bečeja bez struje...

U subotu i utorak, 15. i 18. maja, bez struje delovi Be...

NAJČITANIJE

U subotu i utorak, 15. i 18. maja, bez struje delovi Be...

U ponedeljak, 17. maja, delovi Novog Bečeja bez struje...

U Bečeju je predstavljen Lokalni akcioni plan za decu o...

U sredu, 19. maja održaće se prvo školsko takmičenje...

U „Potisje“ Bečej stiglo je peto vozilo - auto podi...

Protekle nedelje je održana još jedna akcija uručivan...

FLICKR