Sa dolaskom lepšeg vremena i boljih uslova, otpočeli su radovi na uređenju i sanaciji letnjeg nasipa u Ljutovu koji je od ogromnog značaja za odbranu Novog Bečeja od potencijalnih poplava. Radovi se realizuju u okviru projekta prekogranične saradnje Srbija - Mađarska čija ukupna vrednost je 311 hiljada evra dok su radovi koje na letnjem nasipu izvodi vodoprivredno preduzeće “Gornji Banat” vredni nekih deset miliona dinara.

U okviru ovog projekta koji se sprovodi od 2017. godine nabavljen je i bager koji će služiti za održavanje letnjeg nasipa. Ono što opštinski čelnici posebno ističu je i činjenica da su sredstva obezbeđena iz EU fondova, dok je iznos učešća lokalne samouprave “pokriven” sredstvima autonomne pokrajine Vojvodine, te tako ovaj projekat poreske obveznike Novog Bečeja neće koštati ništa.

Govoreći o radovima na letnjem nasipu “Ljutovo”, predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, rekao je: “Posebno mi je zadovoljstvo što se danas nalazimo na letnjem nasipu, odnosno, na nasipu pored reke Tise. U pitanju je izuzetno korisna stvar i iskoristiću priliku da se zahvalim zameniku predsednika opštine koji je vođa projekta i njegovom timu za sprovođenje ovog IPA projekta. Dobili smo više od 300 hiljada, 311 hiljada evra za rekonstrukciju, odnosno sanaciju letnjeg nasipa. Iskoristiću priliku i da apelujem i na izvođača radova, vodoprivredno preduzeće “Gornji Banat“, dau što kraćem mogućem roku, ali, podrazumeva se, kvalitetno, završi radove. Očekujemo topljenje snega sa Karpata, tako da letnji nasip do tada mora biti gotov

Vođa projektnog tima, Branko Svilengaćin, podsetio je da je sprovođenje ovog projekta proces, da zahteva vreme, ali i da obuhvata veći broj aktivnosti koje će biti realizovane do oktobra ove godine, a među kojima je najznačajnija nabavka “smart” sistema za odbranu od poplava. “Ostale su i dve jako lepe aktivnosti na koje bih pozvao građane. To je organizacija civilne odbrane i zaštite u Novom Bečeju, odnosno, predavanja, radionice i izrada stručnog rada koja nas čeka u narednih nekoliko meseci. Ostalo je da se završi i projektovanje rekonstrukcije letnjeg nasipa Ljutovo, što je predviđeno za završnu fazu projekta. Očekujemo završetak projekta, dobili smo idejni projekat, a u uskoro ćemo dobiti i glavni, izvođački projekat. Na ovaj način ćemo dobiti jasnu sliku, kako stanja nasipa, tako i potrebnih radova, kako bi ovaj nasip u budućnosti sa nekim drugim sredstvima, to opet ponavljam i svaki put naglašavam da u ovim projektom to nije predviđeno i za to nismo dobili sredstva, dakle, da bismo u nekim narednim projektima mogli samu krunu nasipa da ojačamo, što jeste suština” zaključio je Svilengaćin.

Više o samim radovima rekao nam je Dragan Felbab, direktor vodoprivrednog preduzeća “Gornji Banat”: “Radovi obuhvataju tarupiranje nasipa, odnosno uništava se biljna vegetacija mehaničkim putem. Kada to završimo videćemo stanje krune nasipa, dovešćemo zemlju i izravnati krunu čime ćemo nasip dovesti u dobro stanje, odnosno biće onakav kakav je na koti gornjeg nasipa”. On je dodao i da postoji mogućnost da radovi budu završeni i pre predviđenog roka: “Radovi se odvijaju dobro, čak i brže od predviđene dinamike. Na tabli piše da je rok za završetak radova četiri meseca, no mi ćemo ih završiti za dva, dva i po meseca. S obzirom da radimo već više od mesec dana, znači da će za oko mesec dana radovi biti gotovi


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

Sutra 27. Sednica SO Bečej

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je...

jun 28, 2022

U Bečeju ukradene biste za…

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Be...

jun 28, 2022

„Bečej noću“ opravdao…

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona...

jun 23, 2022

Ovog vikenda festival „Be…

Festival „Bečej noću“ organizuje se u...

jun 14, 2022

Postavljena bista Zdravka G…

Ispred Osnovne škole „Zdravko Gložanski...

jun 14, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona, prisustvova...

FLICKR