U četvrtak, 31. januara, opštinu Novi Bečej posetila je delegacija privredne komore Budimpešte koju je predvodio Mikloš Bornemisa, predsednik ove institucije.

 

Predstavljanje potencijala opštine Novi Bečej organizovano je u prostoru muzeja “Glavaševa kuća” gde su se predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, i Mikloš Boremisa obratili medijima.

Govoreći o današnjoj poseti, Maksimović je rekao: “Zahvaljujući sve boljoj saradnji Republike Srbije i Mađarske, zahvaljući predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Mađarske, Viktoru Orbanu, zaista su sve bolji odnosi dve države kako na privrednom, tako i na turističkom planu. Ono što je bio cilj današnjeg sastanka je mogućnost finansiranja u privredu opštine Novi Bečej, ali i u turizam naše opštine. Velika je stvar da predstavnici privredne komore Budimpešte i samim tim predstavnici privredne komore Mađarske posete jedno malo mesto kao što je Novi Bečej. Mislim da su današnji sastanci zaista bili sadržajni  i da postoji realna mogućnost investiranja ne samo u turizam nego i u privredu opštine Novi Bečej. Mi ćemo dati sve od sebe da pokažemo da smo dobri domaćini, da pokažemo naše industrijske zone i sve mogućnosti ulaganja u turizam i ono što opština Novi Bečej ima da ponudi, a ima, zaista, mnogo”.

Mikloš Boremisa ističe da je ovo prvi, ali značajan korak u saradnji sa opštinom Novi Bečej. “Cilj nam je da dobre odnose između dva naroda ponovo obnovimo na polju turizma i privredne saradnje. Uz pomoć Privredne komore Vojvodine pokušali smo da saznamo koji su nam sve uslovi potrebni. Moram priznati da smo dobili veoma veliki broj podataka. Upravo zato smo sada u Srednjem Banatu, u Novom Bečeju, jer ovde vidimo najviše mogućnosti i preduslova za razvoj saradnje. Tu, pre svega, mislim na razvijanje turističke saradnje koja se zasniva na svemu onom što povezuje Srbiju i Mađarsku. Mi smo već stupili u kontakt sa najvećim mađarskim investitorima i turističkim radnicima i mislim da ćemo veoma brzo započeti našu saradnju. Ne bih da predviđam rezultate naših dogovora, ali da bi se ostvarilo ono što smo planirali trebaće nam mnogo pomoći kako rukovodstva lokalne samouprave, tako i predsednika opštine i ostalih relevantnih struktura u Novom Bečeju” rekao je Boremisa ukazavši i na to da je za punu saradnju, naročito u oblasti turizma, potrebno ulagati i u infrastrukturu: “Da bismo imali dobru turističku saradnju potreban nam je i razvoj turističke infrastrukture. Bez kvalitetne vode, vodovoda, kanalizacije i svih drugih uslova koji su potrebni nema ni razvoja turizma. Radi ostvarivanja naših ciljeva planiramo učešće i Evropske unije, odnosno njenih fondova. Saradnja između vlada Srbije i Mađarske, kako je rekao predsednik opštine, ide u dobrom smeru i u velikoj meri će nam pomoći na polju saradnje. Danas smo razgovarali o tome šta bismo mogli da radimo sa opštinom Novi Bečej, ali ovo je tek prvi razgovor i u narednom periodu ćemo to sve konkretizovati

Upitan za to kada bismo mogli da vidimo prve konkretne rezultate saradnje, Boremisa je rekao da je, obično, potrebno oko godinu ili godinu i po dana priprema, a da se fabrike otvore za, otprilike, tri godine. Ipak, on je mišljenja da su brži rezultati mogući u oblasti tekstilne industrije gde bi se fabrika mogla otvoriti za nekih šest meseci ili godinu dana.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Za vikend Memorijalni turni…

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati...

jun 28, 2022

Filmski festival "Slob…

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na...

jun 28, 2022

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

Sutra 27. Sednica SO Bečej

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je...

jun 28, 2022

U Bečeju ukradene biste za…

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Be...

jun 28, 2022

„Bečej noću“ opravdao…

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona...

jun 23, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati humanitarni ...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

FLICKR