Vodoprivredno preduzeće “Gornji Banat” počelo je radove na čišćenju i izmuljavanju kanala Banatska Palanka - Novi Bečej koji sufinansiraju opština Novi Bečej i JP “Vode Vojvodine” u iznosu od po 8 miliona dinara.

 

Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, podsetio je na to da taj kanal nije čišćen još od završetka izgradnje krajem šezdesetih godina dvadesetog veka. “Samo naseljeno mesto Novi Bečej ima ozbiljan problem sa podzmenim vodama, atmosferskom i fekalnom kanalizacijom, što je sada dovelo do kulminacije. Problem DTD-a i obodnih kanala koji se nalaze oko grada i atmosferska kanalziacija u gradu doveli su do toga sa svi kanali budu blokirani, a uzrok je nečićenje poslednjih 40 godina. Zato je opština zajedno sa „Vodama Vojvodine“ sufinansijer ovih radova. Počinjemo od „glave“, što bi se reklo, a onda sledi čišćenje obodnih kanala oko grada, nakon čega prelazimo, paralelno sa tim, i na atmosfersku kanalazaciju. Ukupna vrednost trenutnih radova je 16 miliona dinara. Čišćenje obodnih kanala je trenutno u prosecu projektovanja, odnosno izrade projektno-tehničke dokumentacije. Videćemo koliko će koštati ovi radovi i u kom peirodu će lokalna samouprava moći da ih sprovede. No, paralelno sa tim moramo da čistimo i samu atmosfersku kanalizaciju u okviru grada. Ono što je ključ i ono što se moglo videti, poslednje dve godine, opština polako, ali sigurno čisti svu svoju atmosfersku kanalizaciju kako bi rešila problem odvođenje voda. To sada već zaista predstavlja ozbiljan infrastrukturni problem” rekao je Maksimović.

Stevan Ilinčić, pomoćnik direktora “Voda Vojvodine” za hidrosistem Dunav - Tisa - Dunav, istakao je značaj uređenja ovog kanala i za ovo javno preduzeće, ali i za opštinu Novi Bečej. “Ovaj magistralni kanal je dugačak oko 150 kilometara i najvažniji je kanal za vodosnabdevanje celog Banata. Ovim radovima praktično ćemo omogućiti njegovu bolju protočnost, snabdevanje svih korisnika sistema za navodnavanje, ribnjaka i svih ostalih naših potrošača. Za lokalnu samoupravu je važno to što ovim radovima spuštamo inspekcionu stazu, dakle, obezbeđujemo mogućnost građanima da priđu kanalu. Ovaj kanal je ranije bio dosta zapušten, pojas trske je bio dužine osam mestara uz vodu, obale su bile visoke i građani, pecaroši, odnosno svi ljubitelji prirode nisu mogli da priđu vodi. Ovim radovima pravimo stazu pored kanala, odnosno neposredno pored vode, izmuljujemo ukupno oko 46 hiljada kubika mulja na deonici kanala koja je dužine od 1.5 kilometar. Ovom prilikom se radi leva obala, pojas od ustave Novi Bečej prema crpnoj stanici, a sledeće godine planiramo nastavak radova u saradnji sa opštinom kako bismo uradili i desnu obalu, odnosno još više se približili ustavi, kako bi ovaj deo kanala koji je u samoj blizini Novog Bečeja bio prilagođen građanima za sporstke aktivnosti, a sa druge strane, kao što sam već rekao, cilj je da njegovu osnovnu funkciju unapredimo s obzirom na to da praktično od kada je ovaj kanal iskopan ovakvi radovi nisu rađeni. Naročito ne ovakvog obima održavanja kao što se sada momentalno radi” kaže Ilinčić dodavši da je ono značajno i za floru i faunu, ali i za nesmetano odvijanje vodnog saobraćaja. 


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Ovog vikenda festival „Be…

Festival „Bečej noću“ organizuje se u...

jun 14, 2022

Postavljena bista Zdravka G…

Ispred Osnovne škole „Zdravko Gložanski...

jun 14, 2022

Bečej: Drugi rebalans u zn…

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvoji...

jun 14, 2022

Za vikend Memorijalni turni…

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati...

jun 28, 2022

Filmski festival "Slob…

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na...

jun 28, 2022

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

Festival „Bečej noću“ organizuje se u petak i subo...

Ispred Osnovne škole „Zdravko Gložanski“, nakon vi...

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvojili su nedavno...

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati humanitarni ...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

FLICKR