U novobečejski dom zdravlja stigli novi EKG aparati, otoskopi, pulsoksimetri i stetoskopi.

 

Da situacija u Domu zdravlja opštine Novi Bečej nije nimalo blistava zna se već duže vreme. Pored velikih finansijskih dugova, problem leži i u slaboj opremljenosti Doma kako medicinskom tehnikom, tako i sanitetskim vozilima. Ipak, i pored toga, dobrom saradnjom sa lokalnom samoupravom moguće je pronaći rešenja za, barem, deo ovih gorućih pitanja. Tako je došlo i do toga da je ove nedelje u novobečejski dom zdravlja stigla izvesna količina nove opreme.

Doktor Ivan Zec, direktor Doma zdravlja, dajući izjavu ovim povodom pohvalio je saradnju sa opštinom Novi Bečej: “Ja moram reći da, zaista, imamo dobru saradnju sa lokalnom samoupravom koja je i osnivač i, praktično, vlasnik Doma zdravlja. Situacija koju smo zatekli je bila katastrofalna i sada pokušavamo da gasimo požare tamo gde se može. Najpre, od onog najosnovnijeg i najpotrebnijeg da bi mogli da funkcionišemo”. Govoreći o samoj opremi koja je ovih dana stigla u Dom zdravlja u Novom Bečeju, on je rekao: “Prvi potez koji je lokalna samouprava uradila je nabavka četiri EKG-a, jedan stacionarni, tri terenska. Pored toga, mi smo, za vrlo skromna sredstva, uspeli da nabavimo pet otoskopa, tri pulsoksimetra, dva stetoskopa, dva aparata za tenziju, jer smo bili u situaciji da nije svaki lekar u svojoj ordinaciji imao čak ni aparat za merenje pritiska.” Osvrnuvši se na situaciju u vezi sa voznim parkom, dr Zec je rekao i da je Dom zdravlja uspeo da osposobi neke automobile koji su prešli mnogo kilometara, ali, ipak, mogu se iskoristiti za potrebe Doma dok se ne nađe neko bolje rešenje.

Komentarišući situaciju u Domu zdravlja, Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, rekao je da je lokalna samouprava svesna loše finansijske situacije i slabe opremljenosti, ali je naglasio i da je: “jedan od prioriteta opštinske vlasti, zdravlje svih građana”, te su stoga u aktuelnom budžetu pronađena sredstva da se makar i na ovaj skroman način pomogne zdravstvu u opštini. Zamenik predsednika opštine Novi Bečej, dr Branko Svilengaćin, nadovezao se na reči prvog čoveka lokalne vlasti istakavši da su tehnička sredstva koja su pribavljena minimum koji se zahteva u radu lekara u 21. veku. “Izdvojeno je 770 hiljada dinara za kupovinu osnovnog inventara. To je oprema koja se podrazumeva u ordinacijama, da bi minimalni kvalitet zdravstvene zaštite bio zadovoljen”, rekao je dr Svilengaćin podsetivši pri tom i da postojeći dug sprečava lokalnu vlast da vidljivije i opipljivije ulaže i pomaže Dom zdravlja. On je dodao i da je ovo hitna intervencija, a da se u narednoj godini očekuje još dobrih vesti i rešenja još nekih problema. 


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

Sutra 27. Sednica SO Bečej

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je...

jun 28, 2022

U Bečeju ukradene biste za…

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Be...

jun 28, 2022

„Bečej noću“ opravdao…

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona...

jun 23, 2022

Za vikend Memorijalni turni…

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati...

jun 28, 2022

Filmski festival "Slob…

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na...

jun 28, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona, prisustvova...

FLICKR