Mnoge domaćice u ovo doba godine peku paprike, kuvaju paradajz, spremaju turšiju... Evo nekoliko korisnih saveta s tim u vezi.

Konzervirajte samo najkvalitetnije voće i povrće. Voće ili povrće kuvajte u emajliranom, vatrostalnom i aluminijskom posuđu.

Tegle neka budu neoštećene i u besprekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti sasvim nove: dobro ih operite, ocedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje pasterizujte. Sterilizujte i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja.

Kako biste sprečili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu. Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem. Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša pre punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom.

Postoji mišljenje da ajvar pre zatvaranja tegli treba kratko zapeći da bi se napravila korica i da bi tako ostao duže svež, ili da se na vrh dolije ulje da bi se sprečio prodor vazduha.

To su stari bakini trikovi, ali bake nisu imale moderne tegle sa zatvračima koji dihtuju, nego su sve pokrivale gazom i celofanom.

Dakle, ne morate stavljati ulje, ali tegle treba okrenuti naopako i vratiti u uspravan položaj kako bi se vazduh sa vrha spustio na dno.

Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mestu. Ako se ipak pojave znaci kvarenja, zimnicu, ukoliko je to još moguće, prokuvajte i naknadno sterilišite, ili pokušajte da spasite prebacivanjem sadržaja u drugu teglu.


Aromatično sirće (RECEPT)

Osim povrća, možete ukiseliti, odnosno zaliti sirćetom (obično vinskim), razno voće kao što su dinje, višnje, šljive, kruške....

Evo dva "Alo" recepta za ekstraaromatično sirće:

U litar razblaženog sirćeta stavite četiri klinčića, dva lovorova lista, malo majčine dušice, majorana, muškatnog oraščića, koricu cimeta, 12 zrna bibera i 15 grama soli.

Sve to prokuvajte i ostavite da stoji dva sata, a onda procedite.

Odgovara za sve vrste povrća.

Za kiselo-slatku varijantu na 2/3 sirćeta i 1/3 vode dodajte dve kašike šećera, četiri klinčića, dva lovorova lista, malo majčine dušice, majorana, muškatni oraščić, koricu cimeta, 12 zrna bibara i 15 grama soli.

(MONDO)


PROČITAJTE JOŠ...

 

NAJČITANIJE

Posao za dva službenika obezbeđenja ...

Obaveštavamo Vas da će ”Ciklonizacija“ AD Novi Sad...

Zbog remonta distributivnih trafo stanica, izgradnje pri...

Dom zdravlja Bečej najavio je organizaciju preventivnih...

Na teritoriji opštine Bečej, kada se steknu adekvatni ...

U nedelju, 21. aprila 2024. godine, od 08 do 14 časova...

NAJNOVIJE

Opština Bečej odabrana je kao jedna od lokalnih samoup...

Iz Javnog preduzeća „Toplana“ Bečej obavestili su ...

U Domu kulture opštine Novi Bečej, odigrana je predsta...

U Domu kulture opštine Novi Bečej otvorena je jedinstv...

U Novom Bečeju, u Osnovnoj školi „Josif Marinković�...

Nakon što je beligijska kompanija „Somnis Bedding“...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži