Ako ste planirali da spremite posnu pogaču za Badnji dan, donosimo vam recept za jednu koja je veoma ukusa i jednostavno ju je napraviti.
Za četiri osobe: 1,5 dl mlake vode, 1 dl maslinovog ulja, 300 g brašna, pola kocke svežeg kvasca, kašičica soli, malo šećera i maslinovo ulje za premazivanje.
1. Kvasac izmrvite, dodajte 0,5 dl mlake vode, malo šećera, promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta, da kvasac nadođe. Brašno sipajte na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje, dodajte so, preostalu vodu, ulje i nadošli kvasac i mesite dok ne dobijete elastično, homogeno testo. Prekrijte platnenom salvetom i ostavite da odstoji 90 minuta. Nadošlo testo premesite i podelite na osam jednakih jufki.
2. Na radnoj površini posutoj brašnom svaku jufku istanjite u pravougaonik, premažite uljem i spajajte po dva pravougaonika, tako da dobijete 4 dvoslojna pravougaonika od testa.
3. Spojene komade testa urolajte po dužini da dobijete četiri dugačke tanke rolne.
4. Dve rolne isecite na rolnice iste dužine, a druge dve na trouglove.
5. Rolnice od testa položite ukrug u sredinu okruglog pleha koji ste dobro premazali uljem, a trouglove naizmenično slažite uz ivice pleha. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta kako bi testo nadošlo.
Nadošlo testo premažite uljem, pospite krupnom solju i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu pogaču ohladite i servirajte.
izvor: novimagazin.rs