Svake godine u Beogradu brak sklopi i više od 200 maloletnika. Za maloletnički brak neophodno stručno mišljenje Centra za socijalni rad i lekarsko uverenje.

 

Maloletnički brakovi su češći u unutrašnjosti, naročito u Istočnoj Srbiji, ali ni u srpskoj prestonici nisu retki slučajevi da mlada i mladoženja pred matičara stanu pre 18. rođendana. Zvanična statistika pokazuje da je 2010. godine u Beogradu sklopljeno 38 brakova u kojima su mladoženje bile mlađe od 19 godina i 213 onih u kojima mlade nisu bile punoletne, pišu "Novosti".

Presudnu reč u aminovanju ovakvog braka daje sud, ali se pre toga vrše konsultacije s roditeljima i medicinskom strukom. Pre nego što sudija dozvoli stupanje u maloletnički brak, on mora da traži stručno mišljenje iz Centra za socijalni rad, ali i lekarsko uverenje iz doma zdravlja. Ocena je uglavnom pozitivna, jer se veoma retko zaključi da devojčica nije psihički ili fizički zrela.

Dr Vera Vujović načelnica pedijatrije u DZ "Dr Simo Milošević" na Čukarici za "Novosti" kaže da po lekarsko uverenje uglavnom dolaze pripadnici romske populacije, a od početka godine su u ovoj zdravstvenoj ustanovi zabeležena dva slučaja.

Buduća mlada, pre nego što dobije lekarsko uverenje za maloletnički brak, odlazi na pregled kod ginekologa, kao i na razgovor sa psihologom u Savetovalištu za mlade.

"Retko ih šaljemo kod neuropsihijatra, ali postoji i ta mogućnost", kaže dr Vujović za "Novosti". "Nismo imali situacija da se radi o bolesnoj osobi ili sa posebnim potrebama, jer bi tada situacija bila mnogo komplikovanija."

Pitanje "kada je neko zreo za brak" veoma je diskutabilno. I bez pravog odgovora.

"Polna zrelost se stiče već sa dobijanjem ciklusa, psihološki su zrele osobe koje shvataju šta ih čeka i koje imaju odgovornost prema detetu koje očekuju, a za socijalni aspekt je već diskutabilno kada je čovek spreman za brak, jer neko nije ni sa 30 godina", kaže dr Vujović za "Novosti". "Uglavnom su u pitanju devojke od oko 16 godina i dolaze tek kada je trudnoća već 'odmakla'", kaže dr Vujović. "U svim slučajevima koje smo imali devojke su svojevoljno želele brak, a neke su svoje izabranike već oslovljavale sa 'moj muž'. Uvek pitamo da li je brak ugovoren, ali one tvrde da je u pitanju ljubav. Sa mladencima dođu i roditelji, a budući mladoženja je obično nešto stariji i ima oko 20 godina."

"Polna zrelost se stiče već sa dobijanjem ciklusa, psihološki su zrele osobe koje shvataju šta ih čeka i koje imaju odgovornost prema detetu koje očekuju, a za socijalni aspekt je već diskutabilno kada je čovek spreman za brak, jer neko nije ni sa 30 godina", kaže dr Vujović.

Koliko mladih se zaista odlučilo na zajednički život, teško je utvrditi, jer je broj vanbračnih zajednica maloletnika daleko veći od broja sklopljenih brakova. Sociolozi kažu da ova pojava nije "trend" samo među siromašnima, već da se ovakve situacije dešavaju i mladima iz dobro stojećih porodica. Najčešći razlog da pre punoletstva pred matičarom kažu "da" jeste trudnoća.

(MONDO)


NAJNOVIJE

Kako je saopštila dr Kosana Nešić, direktorka Doma zd...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej održao je d...

Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje koncert Кva...

U utorak, 7. jula, u opštini Novi Bečej će se sproves...

U petak, 3. jula na teritoriji Srbije je korona virusom ...

Posao za pomoćnog radnika u DOO Dimničar Bečej. ...

NAJČITANIJE

Posao za pomoćnog radnika u DOO Dimničar Bečej. ...

U petak, 3. jula na teritoriji Srbije je korona virusom ...

U utorak, 7. jula, u opštini Novi Bečej će se sproves...

U ponedeljak, 29. juna, bez struje će biti delovi Novog...

Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje koncert Кva...

Posao za 5 lica u Bečejprometu ...

FLICKR