Karuce su uglancane, kotlići izribani, konji iztimareni, trava podšišana na kratko. Tako se u Novom Bečeju između ostalog spremaju domaćini za Gospojinu, gradsku slavu, kada im u goste dolaze sa svih strana. Svake godine brojne posetioce dočeka umiveni i namirisani Novi Bečej i njegovi nasmejani stanovnici.

Od 21-27.avgusta Gospojina u Novom Bečeju postaje pravo mesto za krunu letnjeg uživanja. Kuvaju se riblje čorbe, slušaju najbolji tamburaši, krstari se Tisom i uživa na njenoj izuzetno lepo uređenoj obali.
Nema džaba Severina baš ovde svoj apartman.
Pored karaterističnih i autentičnih takmičenja tamburaških orkestara, tamičenja u kuvanju ribljih čorbi, paradnih zaprega, Poljofesta, Etnobazara i Dečije ulice posetioce će ove godine zabavljati najveće zvezde naše estrade: Džiboni, Riblja Čorba, Miligram, Kerber, Halid Bešlić i mađarska grupa Zanzibar.
Saša Šućurović, predsednik Opštine Novi Bečej: „Opština Novi Bečej se pre par godina odlučila za razvoj manifestcionog turizma. Prepoznali smo naš grad kao lepo uređen grad i to je bila ideja da ponudimo turistima. Napravili smo novu organizaciju, novo lice i brend same manifestacije i samim tim se i taj pozitivni brend preneo na naš grad. Naši sugrađani su počeli da se bave turizmom, počeli su svoje kuće da uređuju u privatne apartmane, da svoje poljoprivredne proizvode da nude turistima koji dolaze, sada cele godine jer manifestacioni turizam u Novom Bečeju više nije samo jedna manifestacija, imamo trenutno 24 vikenda i 24 različite manifestacije gde naši posetioci tokom cele godine mogu da posete naš grad i vide neku od naših manifestacija. Odvojilo se četiri ili pet manifestacija koje su drugačije i uspešnije od ostalih, ali mislim da će sledeće godine sve biti u rangu i prepoznatljive u celom regionu. Velika Gospojina je svakako kruna tih manifestacija i u okviru same Gospojine ima 4-5 manifestacija koje se uporedo održavaju i zato imamo 200 000 posetilaca. Trudimo se da uvek imamo neke nove stvari, pre svega se trudimo da naši posetioci budu bezbedni, dogovrili smo se sa inspekcijom da bude kontrola svih ugosteljskih objekata kako bismo izbegli posledice. Gospojina je uvek sadržala neki humani karakter, a ove godine smo doneli odluku da kupimo kuću jednoj ugroženoj porodici u Novom Bečeju. Mislim da će to postati tradicija, Gospojina vraća osmeh na lica i mislimo da će svake godine nakon Gospojine neka porodica biti srećnija pošto ćemo omogućiti da živi u novoj kući. Prethodnih godina smo novac zarađen akcijom Gađanje predsednika usmerili organizaciji Bitka za bebe.“
Novi Bečej za 4 dana manifestacije poseti preko 200.000 posetilaca i svi odu zadovoljni jer se domaćini pobrinu da svako dobije adekvatan smeštaj, da bude dovoljno mesta za parkiranje, da se sa najkvalitetnijeg ozvučenja sve dobro čuje i da uz sve to nema nijednog incidenta.
Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije Novi Bečej je istakao da su pripreme na vreme krenule kao i svake godine i da je se u slavljeničkoj atmosferi čeka manifestacija:“Ono što će sigurno 21. avgusta kada počne manifestacija sačekati naše posetioce, to je lep Tiski kej, puno cvetnih aranžmana, kao i sva tehnička i druga podrška. Moćiće da se kupaju, da za 1000 dinara iznajme čamac i da plove po Tisi, da se voze u karucama za 500 dinara, ili da uživaju uz tamburaše i dobru hranu u čardama pokraj reke. Ručak po osobi u restoranima iznosi od 800 do 1200 dinara. Svi koncerti su besplatni, kao i svake godine na Gospojini. Očekujemo oko 200000 hiljada posetilaca i oko 15000 automobila, cena parking karte je 300 dinara. Cene smeštaja se kreću od 1200 do 3500 dinara. Karta za VIP tribinu po danu je 500 dinara.“
Kao i prethodnih, tako su i ove godine organizatori stavili veliki akcenat na bezbednost, kako gostiju i učesnika, tako i onih koji će imati svoje štandove.
Isto tako, stručne službe, odnosno republičke i pokrajinske inspekcije će kroz svoj redovan odnos i, u ovom slučaju vanredne aktivnosti, obezbediti da hrana i piće koji budu služeni budu pregledani i ispravni naglasio je Dušan Šijan, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga: “Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbeđuje 24 sata svakog dana ovu manifestaciju, tako da će Gospojina biti, ne samo na zavidnom kulturnom nivou, nego će i svi učesnici ove manifestacije biti maksimalno bezbedni.“
Iako potpuno različita, nedavno završena Guča, ima istu ciljnu grupu kao i Gospojina, smatra Milan Raičić, direktor Turističke organizacije Dragačeva: „Svaka je na svoj način lepa. Definitivno ima mesta i za jednu i za drugu. Gospojina je vrlo lepa. Lepo je i mesto, sve je uređeno. Organizacija je odlična. Dobar je program, raznovrstan. Guča sa druge stane ima neku svoju istoriju, tradiciju, trubu. Taj prepoznatljiv zvuk.”
Od onog što bi uzeo od Gospojine i primenio na Guču, Raičić ističe, pre svega, uređenost ove manifestacije, mada nije siguran da bi se to moglo primeniti na dinamičnost Guče: “Srčanost i strast je nešto što ne možeš da iskontrolišeš ili naručiš pa da dobiješ. Buka i orkestri koji sviraju u isto vreme, stvaraju tu energiju i privid anarhije, što se i strancima i našim ljudima sviđa, ali opet ima kontrolisanog reda. Kada bih na to primenio da sve bude sređeno i uređeno, kako je na Gospojini, možda bi se izgubilo ovo prvo. Meni se kod Gospojine sviđa kultura koja ovu manifestaciju prati, kao i prisustvo reda, a opet je vrlo opuštena atmosfera”, završava Raičić i poziva sve ljubitelje dobrog provoda u Novi Bečej od 21-27. avgusta.
Voditelj, jedan od organizatora, ali možemo reći i domaćin, Ivan Zeljković sa nestrpljenjem očekuje Gospojinu i ističe da ga program, kao i prošle, i ove godine dira u srce: „Od Miligrama, koji volim da čujem zato što stvarno volim tu atmosferu koju Mili, gitare i uopšte produkcija stvara. Zatim Halid Bešlić, ne može da prođe nijedno veče u kafani, a da ne naručim tri ili četiri njegove pesme, a specijalno za „Miljacku“ otimam mikrofon muzici. Ne znam šta da vam kažem o mađarkoj grupi Zanzibar, ali Kerber obožavam, i Neša Minić, njihov gitarista i Gale su mi dobri prijatelji i stvarno obožavam njihove koncerte i taj vibe nastup, dok sam uz Čorbu odrastao, tako da je do Džibonija sve fantastično. A od Džibonija sve ide u nebo, jer jedan od najlepših koncerata u mom životu na kojem sam bio jeste upravo Džibonijev koncert u Pulskoj areni, i bukvalno me taj vibe iz Pulske arene nosi do Gospojine i jedva čekam da u Novom Bečeju to opet osetim.”
Gospojinu svakako treba jednom u životu da poseti, a jednom kad je posetite, nećete moći da ne dođete sledeći put, dodaje Zeljković :”Prošle godine sam došao prvi put u životu i evo me opet ovde, ali ne dolazim sam. Ovoga puta i moja sestra sa drugaricama hoće da dođe i mnogi moji prijatelji. Oni koji znaju da sam bio ovde su me pitali, kako je i da li je stvarno tako dobro, jer takva atmosfera i energija, a pritom toliko čisto, uredno i fino, stvarno gospodski, a opet energično, stvarno ljudi mogu da osete samo na Gospojini.”
“Meni je drago da su organizatori ove godine definisali kao najveći porodični festival, a to, zapravo, i jeste. Za vreme trajanja Gospojine tokom celog dana ima raznih manifestacija, od Dečije ulice, Etno bazara, Poljo festa i tako dalje, zaključno sa konertom. A kad kroz Novi Bečej, koji ima 17 000 ljudi, prođe 200 000 tokom četiri dana, ne znam kako da kažem ljudima da treba da dođu na Gospojinu i osete ovu lepu atmosferu.“- završava Zeljković
Zabava za celu porodicu od prepodnevnih do ranih jutarnjih sati tako zovu Gospojinu. Uz devizu „ Ako hoćeš, samo se nasmeši“ nasmejani Novobečejci pozivaju goste da provere zašto je Gospojina jedna od najposećenijih i najzabavnijih manifestacija u Srbiji.

izvor: opština Novi Bečej

NAJNOVIJE

BEČEJ – Učenice Osnovne škole „Petefi...

BEČEJ – Učenik trećeg razreda Osnovne škole „Ša...

Ilustracija: Webinfo / AI BEČEJ – Studio igre Menuet...

Foto i izvor: Tehnička škola Bečej RUMA/BEČEJ – U...

NOVI BEČEJ – Turistička organizacija opštine Novi B...

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević organizovaće ...

Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Unknown
clewer
Prihvati
Otkaži
Unknown
Prihvati
Otkaži
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
ID5
Prihvati
Otkaži
CleverCoreLoader96081
Prihvati
Otkaži
Advertisement
If you accept, the ads on the page will be adapted to your preferences.
Google Ad
Prihvati
Otkaži
Save