Šta se događa u vezi kada prođe faza zaljubljenosti, uđe se u rutinu i dođe do "otrežnjenja". Ukoliko želite srećnog i zaljubljenog partnera pored sebe, ne pokušavajte da ga promenite, nego mu svojim ponašanjem pomozite da takav postane

 

Kada u vezi ili braku prođe faza zaljubljenosti i smire se strasti, na scenu neminovno stupaju rutina i stvarnost i, malo pomalo, sa čuđenjem zapažamo da naš parner i nije toliko idealan, da ima mnoštvo malih i velikih mana. Kada jede nikada ne raspremi sto za sobom, prljave čarape redovno ostavlja pored kreveta, suviše brzo vozi, nemarno se oblači...

Ovo surovo "otrežnjenje", nagli pad sa sedmog neba je, po mišljenju većine psihologa, prelomni trenutak u svakoj vezi. Ili ćete partnera prihvatiti takav kakav je i vaša veza će opstati, ili ćete pokušati da utičete na njega, poželeti da ga promenite na bolje, što ne znači da će se i vaši odnosi popraviti, a veza opstati.

Naime, svaka veza se gradi i razvija samo ako u nju obe strane ulože veliki trud. Međutim, večiti san većine žena je da promene svog parnera, da njegovu ličnost i ponašanje "oblikuju" po svojim željama.
Ako i vi pripadate toj grupi žena, pre nego što počnete da kritikujete partnerovo ponašanje zapitajte se da li se i vaše ponašanje promenilo. I nikada ne pokušavajte da promenite partnera, jer je to, po mišljenju stručnjaka, iluzorno. Uostalom, zar ga niste zavoleli zbog toga kakav je, a ne kakav bi trebalo da bude?

Poznati francuski psihijatar i psihoterapeut Žak-Antoan Malaverik smatra da veza može da se razvija samo pod uslovom da oba partnera prihvataju sve osobenosti one druge strane. Nažalost, to nije uvek lako. Naime, često iz straha da ćemo ostati sami, da će nas partner ostaviti, pokušavamo da ga kontrolišemo, da ograničimo njegove slobode. Na taj način, međutim, pokazujemo mu da nemamo poverenja u njega i to u trenutku kada mu je naše poverenje najneophodnije, kako bi bio u stanju da se razvija

. Razvija, pitate se? Da, razvija, kao partner u jednoj stabilnoj, ozbiljnoj vezi. Jer, život udvoje znači da na sasvim nov način sagledavamo i otkrivamo kako sebe, tako i partnera. I mada vrlo često nismo u stanju da prihvatimo neminovne razlike u vaspitanju ili ponašanju, jednu razliku svakako treba da apsolutno ispoštujemo, onu koja postoji između muškaraca i žena, smatra drugi istaknuti francuski psihoanalitičar Martin Tejak. "Kada ste u vezi, morate zaboraviti na jednakost među polovima. Jer, kada vaš partner odbija da obavlja neke kućne poslove to znači da ih on smatra čisto "ženskim" poslovima jer se kose sa svim predstavama o muškosti koje je on stekao u najranijem detinjstvu. Za neke muškarce ženski poslovi su pranje veša i sudova, za druge kuvanje ili usisavanje. NAime, ti poslovi ih neminovno podsećaju na njihove majke. Stoga, umesto da od partnera zahtevate da u ruke uzme krpu ili metlu i zamerate mu što se toga sam nikada ne seti, zamolite ga da vam pomogne i, dok vi perete sudove, neka on usisava, ako mu se taj posao čini prihvatljivijim. Dakle, nikada mu ništa ne namećite, već na samom početku života udvoje zajedno ustanovite određena pravila ponašanja koja su, po mišljenju Martin Tejak i Žak- Antoana Malevica, veoma važna za opstanak vaše veze.

Ukoliko želite srećnog i zaljubljenog partnera pored sebe, ne pokušavajte da ga promenite, nego mu svojim ponašanjem pomozite da takav postane. I vi ćete biti srećniji i zadovoljniji, tvrde francuski stručnjaci i nude niz korisnih saveta.

* Trudite se da se međusobno što bolje upoznate - Za svaku vezu je veoma korisno da partneri vide da se u određenim situacijama druga strana ponaša i reaguje drugačije od njih. Takvo iskustvo čoveka natera da o svemu razmisli i možda odustane od nekih svojih ustaljenih navika, da evoluira. U vezama koje traju partneri su često vrlo različiti i primorani su da se usklade i jedno drugom prilagode, da budu kreativni i osmisle najbolji način života udvoje. Nije, dakle, uvek dobro kada su u vezi dve osobe sličnih karaktera, jer se tako slični ne dopunjavaju i ne nadograđuju.

* Budite zahtevni, ali ne preterujte - Kada ste zahtevni prema osobi sa kojom živite pokazujete joj da je cenite, da vam je ona važna. Međutim, sa zahtevima nikako ne treba preterivati, niti drugoj strani nametati svoju volju ili ambicije. Ne tražite od partnera da brže napreduje u karijeri, da voli operu ili da se bavi sportom ako njemu te aktivnosti nimalo ne leže. Ne namećite mu svoje hobije i tražite samo ono što oboma pričinjava zadovoljstvo. S druge strane, ako zahtevate da bude bolji muž i otac, i vi ponašajte u skladu sa onim što očekujete od njega.

* Dozvolite mu da vas ponekad iznenadi. Ne trudite se da ga apsolutno upoznate, mala doza misterije dobra je za svaku vezu. Dozvolite partneru da vas ponekad iznenadi nekom svojom neočekivanom reakcijom ili ponašanjem. Takođe, nikada ne izbegavajte bolne i "škakljive" teme samo zato što ste uvereni da unapred znate kako će on na njih reagovati. Kada se tako ponašate vi prekidate zdravu komunikaciju sa partnerom, a ona je osnov svake uspešne veze. I naravno, uvek budite iskreni. Otvoreno mu recite šta vam smeta u njegovom ponašanju jer ga otvoren razgovor može podstaći da razmisli, ali i da preispita svoj stav. Svaka iskrena komunikacije među partnerima obogaćuje njihove odnose i pomaže da koriguju ponašanje.

* Ne umanjujte, niti zanemarujte njegove mane. Primetili ste da vaš partner ima veoma izraženu potrebu da se dopadne drugima. Kad kod ste u većem društvu on se trudi da bude zabavan, flertuje sa većinom prisutnih dama i želi da bude u centru pažnje. Ne podržavajte ga u tome jer se iza takvog ponašanja krije njegova duboka nesigurnost. Moguće je da je izgubio veru u sopstvenu sposobnost zavođenja ili je ostao onaj mali dečak koji se uvek trudio da razveseli svoju majku. Međutim, vi prema njemu morate uvek da se ponašate kao zrela žena, a nikako kao majka! Pokažite mu da želite da shvatite u čemu je problem kako biste zajedno pronašli pravo rešenje. To je najbolji način da mu pomogmete da napokon sazri i odraste.
Francuski psiholozi nude rešenja i za neke konkretne situacije u kojima vaš partner nije na visini.

* Ne angažuje se dovoljno oko dece - Dešava, se naime, da jedna strana, a to je najčešće žena, ne dozvoljava partneru da se više angažuje oko vaspitanja dece, a onda mu oštro zamera što joj ne pomaže dovoljno. Kada se nađete u takvoj situaciji prvo treba sebi da postavite pitanje: Da li mu ja uopšte ostavljam dovoljno prostora da se više bavi decom? Budite iskreni i shvatićete da je u mnogim situacijama odgovor na ovo pitanje "ne", što znači da ponekad jednostavno treba da se povučete i njemu prepustite rešavanje problema sa decom. Zato mu predložite da dok ste vi u kupovini on odvede sina na trening.

* Nije dovoljno nežan prema vama - Ako partneru zamerate da više nije dovoljno nežan prema vama, prvo treba da se prisetite kako se vi u poslednje vreme ponašate prema njemu. Da li mu, kao i pre, jasno pokazujete svoju ljubav? Ukoliko mislite da se u vašem ponašanju ništa nije promenilo, otvoreno ga pitajte šta mu se to ne sviđa kod vas. Ali, moguće je, takođe, da on nikada i nije bio preterano nežan i da ste vi to na početku veze prihvatali. Ukoliko je zaista tako, jednostavno se pomirite sa činjenicom da vaš partner nije ekstrovertna, slatkorečiva osoba koja će vas stalno obasipati ljubavnim izjavama i komplimentima. On je drugačiji i na delu pokazuje da vas voli i poštuje.

* Misli samo na posao - Ne tražite od njega da manje vremena posvećuje poslu koji ga maksimalno ispunjava i omogućava mu da se dokaže na profesionalnom planu. Nikada nećete u tome uspeti jer uspeh na poslu većini muškaraca daje sigurnot i jača njihovo samopouzdanje i oni koji su opsednuti poslom, po pravilu su osobe od akcije i inicijative, i to u svemu. Ipak, i takvom muškarcu bi prijalo da njegova partnerka povremeno preuzme inicijativu, naročito u zavođenju. Pa ga s vremena na vreme iznenadite romantičnom večerom bez dece, prijatelja, rodbineUntitled 1.

* Više se nimalo ne usteže predamnom - Da li je vaš partner zapustio svoj izgled, mljacka dok jede, čačka nos pred vama i više ne obraća pažnju kako se oblači? Za ovakvo ponašanje nema nikakvog opravdanja i treba ga otvoreno kritikovati. Vi ste mu dugogodišnja partnerka ili supruga, toliko toga ste prošli zajedno i sada se s punim pravom pitate da li vas on uopšte poštuje. Da li vas još voli? Jer, ovakvim ponašanjem vaš partner vam, svesno ili nesvesno, šalje poruku da vas više i ne primećuje.

* Novac mu je suviše važan. Stalno računa i analizira koliko ko doprinosi zajedničkom domaćinstvu. Od njega često možete čuti kako ističe: "To smo platili od moje plate!" Mada vas takvo ponašanje izluđuje, to nikako ne znači da je vaš životni saputnik cicija, tvrde francuski psiholozi. Taj manir da kontroliše novac, navode stručnjaci, je neka vrsta kompenzovanja za ono što u detinjstvu nije imao, što mu je nedostajalo i očigledno je ostavilo trag. On je u suštini veoma ranjiv i zato ga nemojte otvoreno kritikovati, podsetite ga da je vaš budžet zajednički, a kroz iskren i otvoren razgovor ohrabrite ga da sa vama razgovara o onome što ga muči.

TAJNE SREĆNIH PAROVA
Pošto je pomno analizirao i godinama posmatrao ponašanje stotine parova, direktor bračnog i porodičnog savetovališta iz Sijetla i autor bestselera "Srećni parovi i njihove tajne", dr Džon Gotam samouvereno tvrdi: "Posle samo tri minuta razgovora sa partnerima u stanju sam da u čak 96 odsto slučajeva predvidim koliko će njihova veza trajati! Ukoliko tokom tog razgovora jedna strana pribegava otvorenoj kritici i sarkazmu, jasno je da je njihova veza osuđena na propast.
Stoga, ako želite da partnera navedete da se promeni, ne kritikujte ga, nego mu pokažite da ga razumete! Ako vam smeta njegova brza vožnja, nemojte mu samo reći: "Voziš kao lud! Neću da poginem zato što ti ne znaš da voziš i ne želiš da usporiš!". Budite mudriji i umesto ove oštre kritike, kažite mu: "Znam da obožavaš brzu vožnju, ali ja se plašim brzine. Možeš li da usporiš?”. Probajte i uverićete se da je ovaj drugi pristup daleko efikasniji.

izvor: novosti.rs


PROČITAJTE JOŠ...

 

NAJČITANIJE

Srbija se, poput mnogih drugih zemalja, suočava sa prob...

Iz Javnog preduzeća „Toplana“ Bečej obavestili su ...

Hormonski disbalans je stanje koje može značajno utica...

Opština Bečej odabrana je kao jedna od lokalnih samoup...

Tražite pouzdan proizvod za održavanje higijene podova...

Posao za prodavca u Bečeju ...

NAJNOVIJE

Opština Bečej odabrana je kao jedna od lokalnih samoup...

Iz Javnog preduzeća „Toplana“ Bečej obavestili su ...

U Domu kulture opštine Novi Bečej, odigrana je predsta...

U Domu kulture opštine Novi Bečej otvorena je jedinstv...

U Novom Bečeju, u Osnovnoj školi „Josif Marinković�...

Nakon što je beligijska kompanija „Somnis Bedding“...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži