Naučnici u Peruu otkrili makrofosilne ostatke kukuruza kokičara, odnosno, utvrdili da su ljudi koji su živeli u priobalnim regijama ove južnoameričke zemlje pre više od 6.700 godina jeli kokice.
Možda nisu imalu televizore, ali drevni Peruanci su uživali barem u delu naše današnje manije gledanja filmova - kokicama, navodi sajt LiveScience.
Naučnici su otkrili dokaze da su ljudi koji su živeli duž obala Perua jeli ove vazdušaste grickalice oko 1.000 godina pre nego što se prethodno mislilo. Čak i mnogo pre početaka upotrebe keramičkih posuda.
„Do dokaza smo došli u prethodne tri godine", ističe Dolores Piperno, kustos Arheologije Novog sveta u „Smitsonijans" muzeju i naučnik u Institutu za istraživanje tropskih krajeva iste ustanove.
Karakteristike klipova pronađenih sorti kukuruza pokazuju da su drevni ljudi jeli kukuruz na nekoliko načina, uključujući konzumaciju kokica i kukuruznog brašna.
Peruanski kukuruz kokičar je najstariji makrofosilni dokaz po pitanju ove vrste u Južnoj Americi.
Međutim, i pored dokazanog prisustva svih ovih kukuruznih proizvoda, u to vreme kukuruz još uvek nije bio značajan deo njihove ishrane.
„Kukuruz je prvo počeo da se uzgaja u Meksiku, pre oko 9.000 godina, iz divlje trave koja se zvala 'teosinte'. Rezultati koje smo dobili ukazuju da je samo nekoliko hiljada godina kasnije kukuruz stigao u Južnu Ameriku, gde je započela njegova evolucija u različite podvrste koje su danas uobičajene u regionu Anda", navela je Piperno u saopštenju.
„Ovi dokazi dalje indikuju da je, u mnoge oblasti, kukuruz stigao mnogo pre posuđa, i da najranije eksperimentisanje sa kukuruzom kao hranom nije zavisilo od postojanja keramičkog posuđa."
izvor: RTS