Navike koje praktikujemo prilikom pripreme i konzumiranja jela česti su okidači za nagomilavanje kilograma. Ali uz male promene lako ih možemo zameniti zdravim alternativama!

 

Pet najvećih grešaka u kuhinji i ispravke koje će oterati nove kilograme:

1. Pogrešno korišćenje ulja

Brojne vrste ulja nisu prilagođene visokim temperaturama ili tačnije nemaju visoku tačku ključanja, prilikom čega dolazi do uništenja svih hranjivih sastojaka i stvaranja supstanci loših za zdravlje. Najbolje je stoga za prženje koristiti ulje uljane repice i palmino ulje, dok je maslinovo ulje idealno konzumirati sveže u salatama ili dodano na samom kraju kuhanja u jelo.

2. Loša procena porcije

Prilikom serviranja hrane na tanir porciju obično merimo odoka što je i te kako pogubno za našu liniju. Naime, u kontrolisanju porcija pomoći će vam jednostavan savet, na tanjir prvo odvojite polovinu količine koju mislite da možete pojesti, a ukoliko niste siti nakon takve porcije dopustite sebi tek par dodatnih zalogaja.

3. Doslednost u praćenju recepta

Sledite li recept bez izuzetaka od malih promena gubite mogućnost da jelo učinite zdravijim. Naime, za većinu baznih sastojaka recepta postoje zdravije alternative, pa tako na primer umesto cele šoljice pavlake možete koristiti pola, a ostatak doze nadomestiti pireom od avokada. Takva promena znano će smanjiti broj kalorija i masnoća, a neće promeniti teksturu i ukus jela.


4. Probanje jela tokom pripreme

Sve dok se grickanje tokom pripreme obroka svodi na zalogaje povrća oprostivo je, međutim grickate li jelo tokom pripreme u nekoliko navrata pa hleb namačete u umaku ili jedete testeninu dok umak ne prokuha tad nakupljate dodatne kalorije. Kako bi izbegli lošu naviku ispijajte vodu dok kuhate, a za svaki zalogaj pre obroka stavite manje jela na tanjir.

5. Izbegavanje novih svežih začina

Sol, šećer i masnoće su pojačivači okusa koje najčešće stavljamo u svako jelo ne razmišljajući kako količinu kalorija jela na taj način dramatično povećavamo. Naime umesto standardnih začina pokušajte koristiti sveže ili suhe biljke intenzivnog mirisa i zamamnog ukusa koje će svako jelo oplemeniti, a liniju tiela držati pod kontrolom.

Izvor: zadovoljna.ht


PROČITAJTE JOŠ...

 

NAJČITANIJE

Maj je ključan period za vlasnike kućnih ljubimaca da ...

U sredu 15. maja bez struje delovi Bečeja, a u četvrta...

U proleće, kada priroda buja i vreme je za spremanje se...

Posao za 20 šivača  ...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bečeju u...

Posao u poliklinici Šarac u Bečeju ...

NAJNOVIJE

Posao za 20 šivača  ...

U proleće, kada priroda buja i vreme je za spremanje se...

U sredu 15. maja bez struje delovi Bečeja, a u četvrta...

Maj je ključan period za vlasnike kućnih ljubimaca da ...

     Parodontalna bolest - pre i posle &...

Leto je idealno doba godine za odmor, avanture i stvaran...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži