10GODINA WEBINFOPosle skoro 3 godine neformalnog informisanja, na današnji dan, pre 10 godina, WEBINFO je i zvanično postao registrovan medij.

Da li ste se zapitali kako nastaju mediji poslednjih nekoliko godina? Odgovor je jednostavan. Dogovoriš se sa izvorom finansiranja, a to je po pravilu neki nivo vlasti, pa kada pare “legnu” nakupuješ tehniku i opremu, angažuješ ljude za redakciju i bezbrizno životariš u medijskom svetu i gradiš svoju medijsku imperiju.
Da li postoji i neki drugi nacin? O pa naravno da postoji! WEBINFO je nastao i razvijao se tim drugim načinom.

Na početku beše ideja, i nekoliko godina neformalnog informisanja, jer naravno, nismo ni znali da je potrebno registrovati medij da bi se legalno i zvanično bavili informisanjem. Onda, novembra 2011. godine, APR nas svojim rešenjem obaveštava da smo registrovani internet medij pod rednim brojem 118 u Srbiji.
#sreća #radost
Ih, možeš misliti - 118! I nije neka cifra, misli sad dobar deo vas, ali eto, ko uspe da pronađe da na teritoriji opštine Novi Bečej i Bečej postoji internet medij koji ima manji broj od tog, odnosno da je registrovan pre nas, dobija besplatan baner mesec dana na portalu WEBIFNO!   :) 
Iako, ruku na srce, samo “veliki” internet mediji su i registrovani pre nas.
Zašto je to bitno? Zato što je to jedan od pokazatelja da smo se od početka vodili idejom da želimo da se bavimo informisanjem građana, a ne, kao što je sada čest slučaj, da se mediji registruju dve nedelje pre raspisivanja konkursa, sa jednim jedinim ciljem, a to je da se dobro finansijski “omaste”.  

No da se vratimo na WEBINFO, jer nije bilo lako. Štedelo se dva meseca da bi se registrovao domen, zakupio server i onda još dva meseca da se plati taksa APR-u za registraciju. Da, dobro ste pročitali, ali tako je bilo i sve se zasnivalo na iskrenoj želji da se informiše i konstantno unapređuje kvalitet medijskih sadržaja.
A opet, s godinama, mnogima je postalo lako. Legne “koje millionče” i eto ga - letovanje, zimovanje, “ovo-ono”,  a na kraju godine bude tu i po koja vest, dobro, ne baš autorska, no “psst”, ali taman da se opravdaju sredstva i sledeće godine traže duplo veća.
Nepravedna trka, ali mi, WEBINFO, ipak trčimo maraton.

I opet mi i naš registarski broj “118” kao i čuvena 2011. godina!
Ta 2011. godina bila je zlatno doba državnih medija i raznih “Javnih preduzeća”, koji su budžetska sredstva dobijali u baš velikim, pardon, ne velikim nego “veeeeelikim” količinama. Redovna plata, zaposlenih triput više nego što treba, mobilni telefoni o trošku firme. “Nema reklama? Ma nema veze, tu je budžet”!
Konkurencija nije ni mogla da postoji jer bi bila finansijski neodrživa, jer ko može pobedi budžet?!
E, pa u to vreme je registrovan WEBINFO.
Te 2011. godine, ni najveći sanjari nisu mogli da naslute da će za nekoliko godina nastupiti projektno finansiranje medija, koje ce omogućiti “kakve-takve” šanse za sve, da trče medijsku trku i po nekada i pobede, ili bar da stignu na cilj.

Nezaboravna su lica raznoraznih “medijskih budžetlija”, kada smo se u njihovom suverenom medijskom okruženju odjednom pojavili mi, po njihovom poimanju “medijski klošari”. Radili smo “džabe”, a informisali kvalitetnije, bolje i brže jer smo želeli da se istaknemo, da budemo prepoznatljivi i drugačiji od onih koji su krcali “budžetske milione”. A “medijski giganti”? Pa, oni su se, verovali ili ne, osetili ugroženo, što baš i nije bas bilo prijateljsko okruženje za rad.
Jao što vam je mala kamerica sa kojom snimate….”, reče jednom neko. Da, tada je bila mala, jer mali nam je bio i lični budzet, a iz ličnog budžeta smo finansirali WEBINFO. Tako da - mali budžet - mala kamera, opžtinski budžet - velika kamera. Prosto.
Valjda tada smo i zacrtali, te sada, deset godina kasnije, WEBINFO ima 3 kamere, i to “velike”, i ne samo to, već i pravi, pravcati TV studio i ostale “sitnice” poput nekoliko različitih mikrofona, mikseta, gimbala, slajdera itd.
WEBINFO se oseća “ponosno”

Od te 2011. godine pa narednih nekoliko godina u Bečeju, jedino je WEBINFO proizvodio video priloge koji su bili dostupni građanima na portalu i na našem YouTube kanalu. I, ček, ipak da se pohvalimo, ako je to za hvalu, sve smo radili apsolutno bez ikakve materijalne nadoknade, ili narodski rečeno: “Nismo krcali budžet!
A da su nas zvali, zvali su. Na sva događanja i dešavanja koja je trebalo medijski ispratiti.

Onda je dosla 2015. godina i počelo je medijsko finansiranje. E da ste videli naše radosti: “Evo ga. Došlo je bolje vreme. Sve će biti poštenije. Ipak radimo godinama za džabe. Valjda će biti neki dinar po projektu i za nas”, govorili smo.
I da. Pa dobro, dobismo i taj neki dinar. Došlo je to na kraju nekako na svoje, jer ne mogu vas ignorisati zauvek, pa sad u tim konkursnim trkama nije baš da pobeđujemo, ali bar stižemo na cilj.
I da, čisto da znate, WEBINFO najmanje košta građane naših opština, u šta se možete uveriti na sajtovima lokalnih uprava.

Takođe, sve češće se hvatamo u koštac sa ozbiljnim temema o kojima se retko priča i ponosimo se video serijalima koji se bave kompleksnim temama poput doniranja organa, demografije, pravima i problemima osoba sa invaliditetom, kao i informisanjem za decu.

I za kraj.
Neke smo ispratili u zaborav, a nadamo se da smo nekima poslužili kao dobar primer. Bilo kako bilo, mi ćemo svakako nastaviti da informišemo građane, pa ako treba i za “”!

Srećno nam bilo prvih 10 godina i zapamtite - građanin ima pravo da zna!


NAJPOPULARNIJE BEČEJ

Sutra 27. Sednica SO Bečej

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je...

jun 28, 2022

U Bečeju ukradene biste za…

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Be...

jun 28, 2022

„Bečej noću“ opravdao…

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona...

jun 23, 2022

Za vikend Memorijalni turni…

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati...

jun 28, 2022

Filmski festival "Slob…

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na...

jun 28, 2022

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona, prisustvova...

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati humanitarni ...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

FLICKR