Potisje120222godinaDo kraja januara 2022. godine, teritorija I i III Mesne zajednice biće u potpunosti pokrivena žutima kontejnerima za odlaganje sekundarnih sirovina. To znači da se od početka februara više neće deliti zeleni džakovi, a građanstvo će moći PET boce (voda, sokovi, pivo, mleko, jogurt itd.), karton, staklenu ambalažu, limenke, konzerve da odlaže u najbliži žuti kontejner.

Direktor „Potisja“ Zoltan Feješ je takođe otkrio i da će se do 30. juna ove godine, kontejnerima za sekundarne sirovine pokriti i II Mesna zajednica.
"Bećej će tako postati prva opština u Srbiji koja će imati sto posto pokrivenost sakupljanja sekundarnih sirovina od strane građanstva, organizovanog putem kontejnera. Sada je kompletno pokriveno Bačko Petrovo Selo, Bačko Gradište, Mileševo, Drljan, Radičević, Poljanica, i dve Mesne zajednice u Bečeju, preostala je dakle još samo jedna, druga Mesna zajednica", rekao je Feješ i podsetio da je na početku, iskorišćenost sekundarnih sirovina bila 45 posto, a sada je 60 posto.
"Oko 12 hiljada građana je obuhvaćeno pružanjem naših usluga i preko hiljadu pravnih lica, što je sve rezultat poslednjih 6 godina našeg rada. Pre toga bilo je svega 9 hiljada fizičkih lica i oko 350 pravnih lica. Vozni park nam je bio star preko 19,5 godina, a sada je obnovljen", zaključio je prvi čovek Potisja i podsetio na saradnju sa firmom Ekostar pak, koja je dosad isporučila preko 450 kontejnera.

Potisje120222godina2.jpgI sama direktorka Ekostar paka, Bojana Perić istakla je da je upravo četvorogodišnja saradnja sa Potisjem, pokazatelj da stvari mogu da se promene, konkretno u javno komunalnim preduzećima.
"Potisje je svetao primer cele Srbije, jer mi kao nacionalni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji sarađujemo i sa drugim lokalnim samoupravama i vidimo da su uspesi bečejskog preduzeća daleko najveći na celoj teritoriji Srbije", rekla je direktorka Ekostar paka ukazavši na činjenicu da je u bečejskoj opštini upravljanje i preuzimanje otpada od građanstva, 99,99 posto.
"Mi trenutno u Srbiji imamo samo 85 posto pokrivenost teritorije za sakupljanje otpada, što znači da 15 posto stanovništva svoj otpad odlaže na smetlišta, divlje deponije, u prirodu, reke i na taj način imamo konstantna zagađenja."

Postavljanjem svima prepoznatljivih žutih kontejnera, u Bečeju se ne završava posao što se tiče odlaganja otpada. Velimir Cvejanov, ekolog Potisja posebno ističe edukaciju mladih.
"U planu je da izradimo jasno uputstvo šta je konkretno PET, šta je karton i slično i tako stavimo fokus na edukaciju građanstva. Radićemo na edukaciji, sa posebnim akcentom na decu i mlade, zatim na obaveštavanje građanstva da konkretizujemo koje sve vrste otpada treba i kako odlagati. Dakle da sakupljamo što više, što kvalitetnije, sa što manje utrošenog i vremena i resursa".


NAJPOPULARNIJE BEČEJ

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

Sutra 27. Sednica SO Bečej

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je...

jun 28, 2022

U Bečeju ukradene biste za…

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Be...

jun 28, 2022

„Bečej noću“ opravdao…

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona...

jun 23, 2022

Za vikend Memorijalni turni…

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati...

jun 28, 2022

Filmski festival "Slob…

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na...

jun 28, 2022

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona, prisustvova...

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati humanitarni ...

FLICKR